požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija v Pragi s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev covida-19 (VIDEO)

Deli na:
Policija v Pragi s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev covida-19 (VIDEO)

Proti ukrepom je danes v Pragi protestiralo približno 500 pripadnikov navijaških skupin. - Foto: Reuters

Češka policija je včeraj s solzivcem in vodnim topom razgnala več tisoč protestnikov, ki so v starem mestnem jedru Prage protestirali proti ukrepom za zajezitev covida-19 in zahtevali odstop ministra za zdravje Romana Prymule.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bilo med nasilnimi protestniki veliko "radikalnih nogometnih navijačev". Ko je policija skušala zbrano množico razgnati, ker da je bilo na območju v nasprotju z ukrepi za zajezitev koronavirusa zbranih preveč ljudi, so se posamezniki uprli in začeli spopadati s policisti.

"Udeleženci shoda so policijo napadli brez razloga," je menil šef praške policije Tomaš Lerch. "Uporabili smo vodni top in solzivec," je dodal. Povedal je, da je bilo v spopadih z "radikalnimi navijači" ranjenih skoraj 20 policistov.


Zdravstvena reševalna služba je medtem sporočila, da so obravnavali devet ljudi, štiri pa so morali odpeljati v bolnišnico. Večinoma so obravnavali poškodbe glave, ureznine ter težave z dihanjem zaradi vdihovanja solzivca, navaja AFP.


Policija je še sporočila, da so še pred shodom prijeli okoli 50 ljudi in jim zasegli pirotehnična sredstva, strelno orožje in druge sporne pripomočke.

Protestniki so se sicer zbrali, da bi izrazili nasprotovanje vedno novim ukrepom za zajezitev covida-19, ki da so neživljenjski. Za temi ukrepi naj bi stal minister za zdravje Prymula, zato je bil ravno on glavna tarča protestnikov.

Foto: Reuters - Proti ukrepom je danes v Pragi protestiralo več tisoč ljudi.

A po drugi strani Prymula ne kaže nobenega razumevanja za protestnike. Kot je dejal, so ukrepi namenjeni predvsem razbremenitvi zdravstvenih delavcev. "Zdaj pa bomo najbrž imeli še več novih primerov okužbe," je komentiral veliko udeležbo na protestih.

Češka je sicer ena najhuje prizadetih držav v drugem valu covida-19. V petek so v državi z okoli 10,7 milijona prebivalcev zabeležili nov rekord, 11.105 primerov okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Od začetka širjenja virusa pa do današnjega dne so v državi skupno našteli 170.000 potrjenih primerov okužbe in več kot 1400 smrti zaradi covida-19, še navaja AFP.