900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija streljanje v norveški mošeji obravnava teroristično dejanje

Deli na:
Policija streljanje v norveški mošeji obravnava teroristično dejanje

Norveška policija pred napadeno mošejo. - Foto: Profimedia

Sobotni strelski incident v mošeji nedaleč od norveške prestolnice Oslo policija obravnava kot "poskus terorističnega dejanja", so danes sporočili preiskovalci. "Preiskava je pokazala, da je storilec ekstremističnih desničarskih nazorov," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik norveške policije Rune Skjold.

Osumljenec je med drugim izražal podporo Vidkunu Quislingu, norveškem politiku, ki je sodeloval z okupatorskimi nemškimi silami. Njegova stališča so bila tudi sovražna do migrantov.

Uradno je zaenkrat osumljenec še vedno obtožen umora in poskusa umora; terorizma policija še ni dodala k obtožbam.

Dopoldne so sicer policisti novinarjem povedali, da napadalec ne želi odgovarjati na vprašanja preiskovalcev. "Sinoči so skušali zaslišati obtoženega po streljanju v mošeji in umoru v Baerumu, a policiji ni želel podati nikakršnega pojasnila," je povedal Skjold. Tako se mladi napadalec tudi ni izrekel o obtožbah.

Hotel v mestu Baerum, kjer so se danes v praznovanju muslimanskega praznika kurban bajram zbrali verniki napadene mošeje Al Noor, je obiskala norveška premierka Erna Solberg. "Kar se je zgodilo, se na Norveškem ne bi smelo zgoditi. Norveška bi morala biti varna," je Solbergova dejala novinarjem.

V Oslu se je medtem pred mošejo tamkajšnjega islamskega kulturnega centra zbralo več deset ljudi in izrazilo svojo podporo z napadenimi.



V mošeji nedaleč od Osla je v soboto nek moški, oborožen z več kosi orožja, pričel streljati. Ena oseba je bila ranjena, preden je napadalca obvladal eden od vernikov.

Napadalec naj bi bil bel moški, v zgodnjih 20. letih. V mošeji Al Noor so bile sicer v času napada le tri osebe. Strelec naj bi po prvih ugotovitvah deloval sam.

Le nekaj ur po napadu v mošeji so policisti v hiši v kraju Baerum odkrili truplo mlade ženske, ki je bila povezana z napadalcem. "Truplo mlade ženske so policisti odkrili, ko so vstopili v hišo, kjer živi aretirani moški," je pojasnil Skjold. Napadalca tako sumijo tudi umora.

Napad se je zgodil na predvečer muslimanskega praznika kurban bajram. Policija je zato v Oslu in drugih norveških krajih okrepila prisotnost pred mošejami. Pri tem so poudarili, da z morebitnimi konkretnimi grožnjami niso seznanjeni.

Na Norveškem je še zelo živ spomin na napad desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika. Ta je v napadih v Oslu in na otoku Utoya julija 2011 ubil 77 ljudi, med njimi veliko otrok in najstnikov. Zaradi tega so ga leta 2012 obsodili na 21 let zapora.