UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Svet

Pokol v Siriji - napad na Homs se nadaljuje

Deli na:
Pokol v Siriji - napad na Homs se nadaljuje

Foto: Reuters

V spopadih v Siriji je bilo v ponedeljek po podatkih sirskih aktivistov za človekove pravice ubitih skoraj sto ljudi. Večino žrtev je terjal napad režimskih sil na mesto Homs z okolico, 13 ljudi pa je umrlo v pokrajini Ildib na severozahodu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirske sile obstreljevanje Homsa nadaljujejo tudi danes, eksplozije je bilo slišati tudi ponoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja opozicijskega aktivista. Ta je povedal, da vsakih pet minut odjeknejo štiri eksplozije.

Poleg tega so po mestu povsod nameščeni ostrostrelci, tako da je gibanje onemogočeno. Primanjkuje hrane in zdravil, humanitarne razmere pa so vse slabše.
 
Sirska vlada je danes vnovič zatrdila, da bo nadaljevala operacijo v Homsu, "da bi območje očistila terorističnih skupin". Operacija se bo nadaljevala, dokler v vseh delih Homsa ne bo znova vzpostavljen red, je sporočilo sirsko notranje ministrstvo.
 
V Damask je medtem že prispel vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, ki naj bi se sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Lavrova v Siriji spremlja vodja ruske obveščevalne službe Mihail Fradkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
ZDA so v ponedeljek zaprle svoje veleposlaništvo v Damasku, veleposlanik Robert Ford pa je s 17 uslužbenci ambasade popoldne prispel v jordansko prestolnico Aman.
 
Italijansko zunanje ministrstvo pa je na pogovore poklicalo sirskega veleposlanika v Rimu ter izrazilo obsodbo "nesprejemljivega nasilja, ki ga nad ljudmi izvaja režim predsednika Bašarja al Asada".
 
Sirija je bila tudi tema pogovora visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton in brazilskega zunanjega ministra Antionia Patriote v Brasilii. Podprla sta prizadevanja Arabske lige za končanje nasilja v Siriji, Patriota pa se je zavzel tudi za odločnejšo vlogo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.
 
Povedal je, da Brazilija podpira resolucijo o Siriji, katere sprejetje sta minuli konec tedna v ZN z vetom preprečili Rusija in Kitajska.
 
Prvič od začetka upora pred enajstimi meseci, ki je terjal že 6000 življenj, pa se je oglasila Bašarjeva soproga, v Veliki Britaniji rojena Asma al Asad. V elektronskem sporočilu za britanski časnik Times je izrazila podporo svojemu možu, ki je "predsednik Sirije, ne le dela Sircev".
 
36-letna Asma je sicer sunitska muslimanka, katere rod izhaja iz Homsa, mladost pa je preživela v Veliki Britaniji, kjer je bil njen oče bančnik.
 
V preteklosti se je pogosto pojavljala v javnosti, po začetku upora proti Asadu marca lani pa je praktično izginila. Zdaj je v sporočilu zapisala, da se še vedno največ ukvarja z dobrodelnimi dejavnostmi ter podpira predsednika.