908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Pokol v Kairu; vojska in policija le nemo spremljali morijo

Deli na:

Neznanci so včeraj napadli protirežimske protestnike v Kairu, ki so se zbrali pred stavbo egiptovskega obrambnega ministrstva in zahtevali konec vladavine vojske. V nasilju, ki se je končalo po posredovanju varnostnih služb, je bilo po zadnjih podatkih ubitih 20 ljudi, več deset pa jih je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napad, ki se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah, so izvedli neznani nasilneži, ki so se s kamni, kiji in molotovkami spravili na nekaj sto protestnikov, ki so od sobote taborili pred obrambnim ministrstvom.

Neimenovani predstavniki varnostnih služb, ki so s posredovanjem prekinile nasilje, sicer trdijo, da so se napadi na posamezne protestnike dogajali vse od sobote. Dogajanje naj bi spremljali policisti in vojaki, ki pa niso posredovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko protestnikov je podpornikov skrajno konservativnega islamista Hazema Salaha Abuja Ismaila. Volilna komisija je zavrnila njegovo kandidaturo za bližnje predsedniške volitve, ker ima njegova mati poleg egiptovskega tudi ameriško državljanstvo, česar egiptovska volilna zakonodaja ne dovoljuje.


Nasilje le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami je najnovejše v vrsti incidentov, ki po odstopu dolgoletnega avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani in začasnem vojaškem prevzemu oblasti kalijo mir v Egiptu. Protestniki vztrajno zahtevajo, da vojska oblast preda civilni družbi še pred 1. julijem, ko naj bi to storila po lastnih zagotovilih.

Štirje kandidati za predsedniške volitve so zaradi včerajšnjega nasilja prekinili predvolilne kampanje. Za to potezo sta se med drugim odločila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki bo kampanjo za 48 ur prekinil v znak solidarnosti s protestniki, ter njegov glavni islamistični tekmec Abdel Moneim Abul Fotuh.

Na incident se je odzvala tudi egiptovska vojska. Vrhovni vojaški poveljnik Sami Enan je izjavil, da bi vojska oblast lahko predala že 24. maja in ne 1. julija, če bo končni zmagovalec volitev, ki bodo potekale 23. in 24. maja, znan že po prvem krogu glasovanja.

Če nihče od kandidatov ne osvoji potrebne večine glasov, se bodo Egipčani na volišča ponovno odpravili 16. in 17. junija, ko je predviden drugi krog volitev.