cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pokol sikhov v ZDA za Ameriko primer domačega terorizma

Deli na:
Pokol sikhov v ZDA za Ameriko primer domačega terorizma

Foto: Reuters

Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) se je pridružil preiskavi streljanja v sikhovskem templju v mestu Oak Creek, v katerem je vključno z napadalcem, ki ga je ustrelila policija, v nedeljo umrlo sedem ljudi, huje ranjene pa so bile tri osebe. Preiskovalci sicer sumijo, da je šlo v incidentu za primer domačega terorizma.

"FBI tesno sodeluje s policijo iz Oak Creeka ter drugimi lokalnimi in zveznimi agencijami pri preiskavi strelskega napada," je v nedeljo povedala agentka preiskovalnega urada Teresa Carlson.

Po navedbah policije motiv za nedeljski strelski napad še ni znan, je pa bilo več pripadnikov sikhovske verske skupnosti od terorističnih napadov 11. septembra 2001 že tarča nadlegovanja in nasilja. "FBI preiskuje, ali je bil napad primer domačega terorizma, motiv pa zaenkrat ni znan," je dejala Carlsonova.

So pa preiskovalci vse bolj prepričani, da je bil napad dejanje posameznika. Prav tako domnevajo, da je šlo za načrtovan napad na sikhovsko skupnost. Znana pa je že tudi identiteta domnevnega napadalca. Strelec naj bi bil 40-letni Wade Michael Page, ki je nekoč služil v ameriški vojski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Obritoglavi Page je v nedeljo dopoldan vdrl v tempelj in nemudoma začel streljati na vernike. Kmalu zatem je prispela policija in napadalca ustrelila. Med ranjenimi je sicer tudi policist, ki je skušal pomagati žrtvam, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Priče so povedale, da Pagea nikoli prej niso videle v templju ali blizu njega.

Ameriški predsednik Barack Obama je že izrazil sožalje svojcem žrtev, preiskovalcem pa ponudil pomoč pri preiskavi tega krvavega napada. Izpostavil je vlogo sikhovske skupnosti v ameriški družbi in za njene pripadnike dejal, da "bogatijo ZDA in so del razširjene ameriške družine". Napad je obsodil tudi njegov tekmec na predsedniških volitvah Mitt Romney.

Obžalovanje zaradi tragičnega dogodka je izrazil tudi indijski premier Manmohan Singh, ki je dejal, da ga je strelski napad pretresel in užalostil. "Še posebej je pretresljivo, da je do tako nesmiselnega, nasilnega dejanja prišlo v prostorih verskega čaščenja," je dejal Singh, sam prav tako pripadnik sikhovske vere.

Indijski premier je izrazil upanje, da bodo ameriške oblasti v prihodnje skušale preprečiti takšna nasilna dejanja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.