stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pokol! Polom! Ponižanje! Nemčija s 7:1 potolkla Brazilijo in je prvi finalist SP

Deli na:
Pokol! Polom! Ponižanje! Nemčija s 7:1 potolkla Brazilijo in je prvi finalist SP

Foto: Reuters

Nogometaši Nemčije so prvi finalisti svetovnega prvenstva v Braziliji. V današnjem polfinalu so v Belo Horizonteju premagali domačine Brazilce s 7:1 (5:0) in si zagotovili nedeljski finale v Rio de Janeiru. Njihov tekmec bo zmagovalec drugega polfinalnega dvoboja, ki ga bosta v sredo ob 22. uri v Sao Paulu odigrala Nizozemska in Argentina.

Le še štiri tekme so do konca svetovnega prvenstva in današnji prvi polfinalni obračun je pomenil, da se je življenje v Braziliji vsaj za dve uri ustavilo. Cela država je s pridržanim dihom spremljala, kako bodo njihovi junaki brez prvega zvezdnika Neymarja opravili nalogo. Če Brazilcem ne bi uspelo priti v finale, bi bil zanje to praktično že konec domačega mundiala. Nemci so bili nekoliko manj obremenjeni, vseeno pa so se zavedali velike priložnosti za prvi vstop v finale po letu 2002 - takrat sta se prav današnja tekmeca edinkrat doslej pomerila na SP. Uspešnejši so bili Brazilci, ki so prišli do zadnjega naslova prvakov.

Danes pa so Brazilci občutili tragično plat nogometa, saj so se njihove sanje o šestem naslovu prvakov razblinile s pravim polomom, Nemci pa so si s prepričljivo zmago na široko odprli vrata do svojega četrtega naslova po letih 1954, 1974 in 1990.

Prvo in najpomembnejše brazilsko vprašanje pred tekmo je bilo samo eno - koga bo domači strateg Luiz Felipe Scolari uvrstil v ekipo namesto poškodovanega Neymarja. Odločil se je za Bernarda, v obrambi pa je priložnost dobil Dante namesto kaznovalnega Thiaga Silve. Nemški trener Joachim Löw ni posegal v ekipo, ki je v četrtfinalu premagala Francijo, kapetana Philipa Lahma je obdržal na bočnem položaju, v konici napada pa je bil spet veteran Mirolav Klose, ki je lovil rekordni 16. zadetek na SP.

Akciji Marcela in Hulka v začetnih minutah bi po brazilskih pričakovanjih morali nakazati, kam bo šla tekma. A to je bilo pravzaprav vse, kar so sicer zelo čustveni Brazilci pokazali v prvem polčasu. Ko so Nemci prvič resneje zapretili, je bilo že 1:0. Po kotu je domača obramba povsem pozabila na Thomasa Müllerja, osamljeni nemški napadalec pa je žogo lahkotno pospravil za hrbet Jula Cesarja.

Brazilski zaostanek je takoj pokazal na razpoke v igri domačih; napad je bil brez pravih idej, le Marcelo je skušal sodnika ukaniti, da je bil nad njim storjen prekršek za enajstmetrovko, a pravi polom je bila brazilska obramba. Za 2:0 so domači dovolili Kloseju, da je po podaji Tonija Kroosa prišel do drugega strela, potem ko je vratar Cesar njegovega prvega še ubranil, 36-letni veteran pa je v drugem poskusu zadel in prišel do svojega zgodovinskega 16. zadetka na SP.

Sledilo je pet minut, ki jih bodo nemški nogometaši in navijači opevali kot zgodovinske, Brazilci pa bi jih najraje izbrisali iz nacionalnega spomina. Nemci so povsem razbito obrambo Brazilije do konca osmešili, za tretji gol je bil povsem sam na robu kazenskega prostora Kroos, za 4:0 le minuto pozneje pa sta zanko v kazenskem prostoru spletla podajalec Sami Khedira in strelec Kroos.

Brazilija je bila v šoku, Nemčija pa v naletu. In rezultat takšnega razmerja moči na igrišču je bil še peti zadetek Nemčije v 29. minuti. Tokrat sta bila v glavni vlogi Mesut Özil in Khedira, slednji pa je hladnokrvno poskrbel za šokanten rezultat - 5:0 že v 29. minuti polfinala svetovnega prvenstva.


Tekme je bilo tako pravzaprav konec že kakšno uro pred zadnjim sodnikovim žvižgom. Nemci so se zadovoljili z visokim vodstvom in so tekmecem dovolili, da so nekoliko zadihali, a kakšne nevarne akcije možje v rumenem niso pokazali (v prvem polčasu je bilo razmerje strelov 10-1).

Brazilci so bili sicer dotolčeni, povsem razbiti pa ne. V drugem polčasu so tako v nekaj minutah naredili več kot prej v 45, toda ob nevarnih strelih Oscarja v 50. in dveh rezervista Paulinha v 53. minuti je bil, tako kot že tolikokrat na prvenstvu, nepremagljiva ovira vratar Manuel Neuer. Domači navijači so krivca za porazno predstavo našli v Fredu, ki so ga izžvižgali ob vsakem dotiku žoge, številčno podrejeni nemški pa so zlahka preglasili šokirane privržence selecaa.

Potem ko so Brazilci zapravili nekaj priložnosti za vsaj častni gol, so Nemci udarili še šestič, po natančni podaji Lahma je v 68. minuti zadel še Andre Schürrle, ki je deset minut pred tem zamenjal Kloseja. Ni pa se zadovoljil samo z enim, saj je v 79. minuti z izjemno natančnim strelom, po katerem se je žoga odbila od prečke v gol, poskrbel že za 7:0.

V zadnji minuti je domačim le uspelo spraviti žogo za hrbet Neuerja, kozmetični popravek izida je dosegel Oscar.

* Stadion Mineirao, gledalcev 58.000, sodniki: Rodriguez, Torrentera, Quintero (vsi Mehika).
* Strelci: 0:1 Müller (11.), 0:2 Klose (23.), 0:3 Kroos (24.), 0:4 Kroos (26.), 0:5 Khedira (29.), 6:0 Schürrle (68.), 0:7 Schürrle (79.), 1:7 Oscar (90.).
* Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Dante, David Luiz, Marcelo, Luis Gustavo, Fernandinho (od 46. Paulinho), Hulk (od 46. Ramires), Oscar, Bernard, Fred (od 69. Willian).
* Nemčija: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels (od 46. Mertesacker), Höwedes, Schweinsteiger, Khedira (od 76. Khedira), Kroos, Özil, Müller, Klose (od 58. Schürrle).
* Rumeni karton: Dante.
* Rdeči karton: /