Revija Reporter
Svet

Pokol homoseksualcev v Čečeniji: usmrtili naj bi 27 mladih moških

STA

11. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Organizacije za človekove pravice so zaskrbljene nad poročilom ruskega časopisa Novaja Gazeta, ki je pisal o razmerah med homoseksualci v Čečeniji.

Časnik je imenoval 27 mladih moških, ki so jih konec januarja brez obtožnice aretirali in usmrtili, ker naj bi bili homoseksualci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik je navajal informacije neimenovanih višjih uradnikov v Čečeniji.

Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je označila poročilo kot verodostojno in pozvala k pojasnitvi primera. "Varnostne sile ne morejo ubijati in ustrahovati, samo ker nosijo uniforme," je bil kritičen Denis Krivošejev iz AI.

Časnik je v preteklih mesecih večkrat pisal o ugrabitvah in trpinčenju homoseksualcev v Čečeniji. Ruski predsednik Vladimir Putin je vedno stal ob strani čečenskega voditelja Ramzana Kadirova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj sicer dejal, da zadeve ne more komentirati, saj viri v časopisu niso imenovani. Sicer pa so v obzir vzeli tako poročilo časnika kot tudi zanikanje s strani čečenskih oblasti.

Ruska varuhinja človekovih pravic Tatjana Moskalkova je dejala, da je glede objavljenih imen žrtev že podala povpraševanje pri preiskovalcih.

Rusija je leta 2013 sprejela kontroverzen zakon, ki prepoveduje javno promocijo homoseksualnosti. Zakonodaja je tako nejasna, da se lahko kot kaznivo razume tudi govorjenje o homoseksualnosti v javnosti.