evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poglejte, kako se Biden na odru spotakne in pade (VIDEO)

Deli na:
Poglejte, kako se Biden na odru spotakne in pade (VIDEO)

Ameriški predsednik Joe Biden je padel na odru na podelitvi diplom na akademiji letalskih sil ZDA - Foto: YouTube

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj na akademiji letalskih sil ZDA v zvezni državi Kolorado nagovoril diplomante in med drugim ponovno zatrdil, da ameriška podpora Ukrajini ostaja neomajna, ter da bodo ZDA vedno in povsod branile demokracijo. Še bolj kot njegov govor pa je odmeval predsednikov padec na odru.

"Pred časom sem dejal, da je Putin prepričan, da bo Nato razpadel. Namesto tega je združil 40 držav, ki so stopile v bran Ukrajini. ZDA so združile svet v odločni podpori tej državi," je v svojem nagovoru med drugim dejal Biden.

"Sprejeli ste plemenito odločitev, da boste služili, zdaj pa ste prevzeli tudi velik privilegij in mogočno odgovornost," je še sporočil skupini diplomantov akademije letalskih sil, ki je z najvišjim deležem žensk in pripadnikov manjšin med najbolj raznolikimi doslej.

"Čaka nas veliko dela in neverjetne priložnosti, s katerimi se moramo spopasti. Računali bomo na vas, da nas ohranite v ospredju zračne in vesoljske prevlade," je dodal ameriški predsednik.

Akademija ima namreč tudi vesoljski učni program, ki skupno šteje skoraj 1000 vojakov, in izobražuje častnike vesoljskih sil.


Biden je vesoljske sile ZDA označil za hrbtenico državnih prizadevanj za pomoč Ukrajini, ker zagotavljajo koordinacijo, opozarjanje pred raketami in zračno obrambo ter podpirajo komunikacije.

Poleg Ukrajine se je Biden v svojem nagovoru dotaknil tudi podnebnih sprememb, odnosov s Kitajsko in vse večje razširjenosti umetne inteligence, pri čemer je opozoril tudi na nevarnosti, ki jih prinaša ta tehnologija.

Obljubil je, da si bodo ZDA skupaj z ostalimi državami v skupini G7 prizadevale za zmanjšanje groženj po svetu in za zaščito razvijajočih se tehnologij, ki so ključne za ameriško nacionalno varnost.

Biden se je med podeljevanjem diplom 921 kadetom spotaknil ob vrečo s peskom in padel. Direktor komunikacij Bele hiše Ben LaBolt je tvitnil, da je z njim vse v redu. Bidnu so pomagali na noge in ko je vstal, je s prstom pokazal na črno vrečo na odru ter se brez pomoči vrnil na svoj sedež.

Biden je star 80 let in je bil pred padcem na nogah več ur, diplome pa je na odru podeljeval uro in pol. Sicer to ni prvič, da se je spotaknil. To se mu je na primer zgodilo pri vzpenjanju po stopnicah na predsedniško letalo Air Force One. Padel je tudi s kolesa.