Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poglejte, kako je poplavilo Hrvaško (FOTO)

Deli na:
Poglejte, kako je poplavilo Hrvaško (FOTO)

Včerajšnje razmere v Gračcu. - Foto: Bobo

Po ponedeljkovih poplavah na severu Dalmacije na Hrvaškem pričakujejo, da bodo reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove tudi v nekaterih drugih delih države. Na poplave se ob pomoči vojske pripravljajo v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino, stanje v Karlovcu pa se umirja, saj je rekla Kolpa prenehala naraščati.

V zadrski županiji je na območjih mest Obrovac in Gračac, ki so ju v ponedeljek prizadele poplave, vso noč deževalo. Razmere so danes pod nadzorom. Gladina reke Zrmanje, ki je med drugim poplavila staro mestno jedro Obrovca, je začela upadati, je za hrvaški časnik Večernji list danes dejal poveljnik gasilske enote zadrske županije Matej Rudić. Dodal je, da so iz mestnega jedra že začeli izčrpavati vodo.

"Noč v Obrovcu je kljub zaskrbljenosti zaradi slabe vremenske napovedi minila brez večjih težav. Vse nujne službe nadaljujejo prizadevanja za preprečevanje škode in skrbi za varnost državljanov ob morebitnem poslabšanja razmer. Poškodovanih za zdaj ni," pa je davi ob obisku v Obrovcu na družbenem omrežju Twitter sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Božinović je nato obiskal Gračac, kjer poplavlja reka Otuča. Tam se je srečal s predstavniki štaba civilne zaščite. "Razmere so še naprej resne. Prvič v zgodovini je Otuča prestopila bregove in prišla do Novega naselja. To je druga poplava v zadnjih šestih mesecih na tem območju. Tla so očitno zasičena in moramo čim prej najti celovitejšo rešitev," je sporočil notranji minister.

Minister hrvaških veteranov Tomo Medved in obrambni minister Mario Banožić sta si medtem ogledala ogrožena območja v Hrvatski Kostajnici, obiskala pa bosta tudi Petrinjo.

Medved je po srečanju s predstavniki štaba civilne zaščite in drugih nujnih služb v Hrvatski Kostajnici po poročanju hrvaške nacionalne televizije HRT poudaril, da je v zadnjih devetih mesecih to že tamkajšnja šesta protipoplavna obramba. Dodal je, da so že začeli projekt vzpostavitve trajne rešitve, ki naj bi ga končali do konca leta in je vreden približno štiri milijone evrov.

Državljane je tudi pozval, naj pri reševanju živali pred poplavami ne ogrožajo svojih življenj, ampak naj se obrnejo na hrvaško gorsko reševalno službo.

Banožić pa je spomnil, da so na območju Hrvatske Kostajnice v zadnjih 24 urah angažirali 300 vojakov, od katerih jih je 150 v pripravljenosti. Napolnili so približno 45.000 vreč in postavili 500 metrov začasnega nasipa. Dodal je, da se bo v protipoplavno obrambo po potrebi vključilo še več vojakov.

Na poplave se pripravljajo tudi v Karlovcu. Vodostaja reke Kolpe in Korane sta se po zadnjih informacijah štaba civilne zaščite sicer rahlo spustila in stagnirata.



Po ocenah vodje izpostave Hrvatskih voda za območje Karlovca Zorana Pavlovića v Karlovcu ne bo poplav, ker da so se napovedi padavin in naraščanja vodostaja rek v zadnjih 24 urah bistveno izboljšale.

"Čeprav so bile napovedi, da bo Kolpa narasla prek 850 centimetrov, kar bi povzročilo težave, so zdaj napovedi takšne, da naj ne bi presegla 800 centimetrov, kar ne predstavlja težav za naselja ob karlovških rekah," je po poročanju Večernjega lista dejal Pavlović na novinarski konferenci v Karlovcu.

Poudaril je, da je vreme nepredvidljivo, ter dodal, da so postavili nasip ob Korani v Karlovcu in razdelili več tisoč vreč s peskom na lokacijah, ki so v primeru poplav najbolj ogrožene.

V Hrvatskih vodah so ocenili, da bodo v prihodnjih dneh nekatera mesta ogrožena zaradi naraščanja Save, Kolpe in Une. Visok vodostaj Kolpe so napovedali za območje Karlovca, Petrinje in Siska, visok vodostaj Une pa v Hrvatski Kostajnici. Opozorili so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji.

Iz Hrvatskih vod so v ponedeljek sporočili, da je na območju celotne Hrvaške v zadnjih 24 urah padlo v povprečju 10 do 40 milimetrov padavin. Največ dežja pričakujejo danes.

Državni hidrometeorološki zavod je zaradi silovitega vetra za danes izdal rdeče opozorilo za območje Velebita. Za druge dele države zaradi obilnih padavin, ponekod pa zaradi močnega vetra velja oranžni alarm.

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je na območju zadrske županije za ves promet danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Zaradi orkanskega vetra je za vse skupine vozil zaprt tudi most na Krk.

Hrvaški gasilci so zaradi posledic obilnega deževja imeli skupno 192 tehničnih intervencij, v katerih je sodelovalo 606 gasilcev z 241 gasilskimi vozili, so danes sporočili iz hrvaške gasilske zveze. Od tega so od nedelje 64 intervencij imeli na območju zadrske županije, večinoma pa je šlo za črpanje vode iz objektov in vlečenje vozil iz vode.