podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podpora škotski neodvisnosti raste

Deli na:
Podpora škotski neodvisnosti raste

Foto: Reuters

Javnomnenjska raziskava britanskega časnika The Times je pokazala, da bi neodvisnost podprlo 43 odstotkov volivcev, 57 odstotkov pa bi jih glasovalo proti. Neodločeni volivci niso bili vključeni v rezultat. Še na začetku meseca se je v enaki raziskavi proti neodvisnosti izreklo 61 odstotkov vprašanih, za pa 39 odstotkov.

Škotski premier Alex Salmond v tem že vidi znake napredka svojega tabora. "Kar javnomnenjske raziskave nakazujejo, je obračanje mnenja v našo smer," je Salmond dejal za britanski BBC.

Razprave v referendumski kampanji so se osredotočale na škotsko gospodarstvo po morebitnem izstopu iz Združenega kraljestva, še posebej pa na njeno morebitno prihodnjo valuto. "Postaja vse bolj jasno, da nam ne morejo preprečiti uporabe funta," je menil Salmond.

Salmond si sicer želi uradne denarne unije med neodvisno Škotsko in preostalimi ozemlji Velike Britanije. A britanska vlada je to možnost že zavrnila, temu mnenju pa se je pridružila tudi opozicija. A Salmond vztraja, da bi lahko neodvisna Škotska kljub temu nasprotovanju še naprej uporabljala funt, tako kot na primer Panama uporablja ameriški dolar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.