ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Svet

Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Deli na:
Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Foto: Profimedia

Podmladka strank NSi in zunajparlamentarne SLS sta včeraj pozvala slovensko vlado, naj stori več za v Venezueli živeče Slovence in jim v sedanjih težavnih časih, v kakršnih je ta južnoameriška država, ponudi pomoč, morda tudi prihod in bivanje v Sloveniji.

Nova generacija, podmladek SLS, je za petek sklical tudi novinarsko konferenco na to temo, v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, pa so k pomoči Slovencem v Venezueli in tudi njihovim potomcem pozvali v sporočilu za javnost.

V Mladi Sloveniji so opozorili, da v Venezueli živeči Slovenci prosijo za pomoč, a da te prošnje ostajajo brez odziva. Glede na zaskrbljujoč padec demokratičnih standardov v Venezueli in tudi porast nasilja v zadnjem času so v podmladku NSi tudi kritični do ocene slovenskega zunanjega ministrstva, da so odnosi med državama "dobri in brez odprtih vprašanj".

Od slovenske diplomacije pričakujejo, da bo navezala stike s tam živečimi Slovenci ter jim ponudila vso potrebno pomoč. "Slovencem v Venezueli naj se omogoči prihod in bivanje v Sloveniji, če je potrebno, tudi s spremembo zakonodaje po nujnem postopku," pozivajo v podmladku NSi.

V podmladku SLS pa želijo "spodbuditi državo, da bi storila več zanje, jih na njihovo prošnjo evakuirala, jim nudila stanovanja in službe". Zavzeli so se tudi, da bi v Venezueli živečim Slovencem in njihovim potomcem poenostavili oz. pocenili postopke pridobitve slovenskega državljanstva.

Po ocenah zunanjega ministrstva, ki jih je v sredo objavil portal siol.net, ima v Venezueli prijavljeno stalno prebivališče nekaj manj kot 300 slovenskih državljanov, 15 pa začasno. Tja je po drugi svetovni vojni prišlo okrog 650 Slovencev, ocenjujejo pa, da danes v Venezueli živi okoli tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Na ministrstvu so tudi napovedali, da "če bi se pojavila nedvoumna potreba, bi Slovenija posegla po razpoložljivih možnostih za pomoč svojim državljanom v tujini".