sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podjetni Makedonci služijo s propagando za Trumpa

Deli na:
Podjetni Makedonci služijo s propagando za Trumpa

Foto: Getty Images

Več kot 100 spletnih strani v Makedoniji objavlja informacije v prid ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Majhno mesto v Makedoniji se je v zadnjem času znašlo v središču pozornosti več svetovnih medijev, ki poročajo, da od tam izvira več kot 100 različnih spletnih strani, ki objavljajo veliko viralnih informacij v prid republikanskega kandidata za predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Mesto Veles v osrčju Makedonije naj bi bilo poročanju portala o digitalni družbi Buzzfeed News priča svojevrstni tehnološki zlati mrzlici, saj je v zadnjem letu tam nastalo vsaj 140 spletnih strani z ameriško politično vsebino.

Strani imajo več skupnih lastnosti: vse imajo ameriško zveneče naslove in skoraj vse objavljajo vsebine, ki so izrazito naklonjene Trumpu ter so namenjene konzervativnim volivcem in Trumpovim podpornikom v ZDA.

V obširni preiskavi je Buzzfeed News ugotovil, da pri nastanku teh strani glavno vlogo igra denar, ne pa toliko politični interesi. Več mladih, računalniško podkovanih Makedoncev je namreč ugotovilo, da se na družbenem omrežju Facebook lepo služi na račun senzacionalističnih "novic" - veliko bolje kot z bolj klasičnimi oblikami dela - še toliko bolj, če so te o Trumpu. Nekateri naj bi tako služili po 5000 dolarjev na mesec, v primeru najbolj viralnih vsebin pa celo 3000 dolarjev na dan.

Zgodba ameriškega tehnološkega portala nadgrajuje preteklo poročanje na to temo britanskega časopisa The Guardian in makedonske novičarske agencije Meta. Slednja je tako že v aprilu poročala, da je več ljudi v Velesu ustanovilo spletne strani, ki objavljajo propagando za Trumpa.



Agencija se je obrnila na nekatere od lastnikov teh spletnih strani, ki so pojasnili, da so se odločili zaslužiti na račun izrednega zanimanja za vsebine o Trumpu. Nekateri so namreč že takrat - vsaj en mesec, preden si je zagotovil dovolj delegatov za nominacijo - napovedovali, da bo postal kandidat republikancev za predsedniški položaj.

Delovanje teh spletnih strani se je v tem času tudi precej razvilo. Tako so sprva večinoma samo poobjavljale novice, ki so izvirale iz konservativnih portalov v ZDA. Pri tem so jim velikokrat nadeli bolj drzne naslove, da bi si tako zagotovili večjo branost na Facebooku, je v avgustu poročal The Guardian.

Postopoma pa so začeli objavljati originalne vsebine, ki jih pišejo pogodbeni pisci v ZDA, poroča časnik. V zadnjem času pa je opaziti vse več delno ali popolnoma neresničnih informacij. Te so ponavadi bolj uspešne pri branosti, saj bolj odmevajo pri Trumpovih podpornikih, pravi Buzzfeed News.

Med najbolj branimi objavami na spletnih straneh, ki delujejo iz Velesa, so tako neresnične trditve, da je papež podprl Trumpa in da je republikanski kandidat za podpredsednika Mike Pence trenutno prvo damo Michelle Obama označil za "najbolj prostaško prvo damo".

Več klikov pomeni več prihodka za lastnike spletnih strani iz Velesa. Vendar je pričakovati, da se bo trumpomanija po torkovih volitvah počasi umirila ne glede na izid, s tem pa bo upadel tudi vir prihodkov za takšne spletne strani. To sicer ne straši njihovih lastnikov. "Mislim, da bo še veliko zanimanja za mojo stran, tudi če Trump ne zmaga ... Na svetu je veliko ljudi, polnih sovraštva," je v izjavi za The Guardian povedal eden od lastnikov.