vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Pod ozemljem Vojvodine za več milijard dolarjev plina

Deli na:
Pod ozemljem Vojvodine za več milijard dolarjev plina

Foto: Reuters

Srbska naftna in plinska družba Naftna industrija Srbije (NIS) namerava z uporabo tehnologije slim houl do leta 2016 pridobivati plin iz okoli 25 vrtin. Glede na obstoječe ocene se pod ozemljem Vojvodine nahaja t. i. Panonsko morje plina - bilo naj bi ga za več milijard dolarjev.

Z izkoriščanjem plina naj bi Srbija močno zmanjšala energetsko odvisnost od Rusije, iz katere zdaj uvaža 90 odstotkov plina. Ali bodo nove tehnologije črpanja, poleg vlaganj v raziskovanje in proizvodnjo plina, dejansko pripeljale do večje proizvodnje in zmanjšanje uvoza, je zaenkrat še težko reči, dejstvo pa je, da NIS povečuje raziskovanje in proizvodnjo naravnega plina, je v ponedeljek objavil beograjski dnevnik Kurir.

Z novimi tehnologijami so tako odkrili več manjših nahajališč v Banatu, dve večji nahajališči pa v bližini Meleneca blizu Zrenjanina. Z novo tehnologijo slim houl nameravajo v omenjeni srbski družbi do konca leta 2016 začeti s črpanjem iz okoli 25 vrtin.

Lani so v Srbiji prek 95 črpališč pridobili približno 670 milijonov kubičnih metrov naravnega zemeljskega plina. Po ocenah naj bi skupne zaloge zemeljskega plina v Srbiji znašale okoli 30 milijard kubičnih metrov plina, nekateri pa ocenjujejo, da je ta številka še višja.

Če je nabavna cena kubičnega metra plina, ki ga Srbija uvaža iz Rusije, približno 0,4 dolarja, to pomeni, da pod Vojvodino leži za okoli 12 milijard dolarjev plina, še piše Kurir.

Loading...