kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po strelskih obračunih je odklenkalo avtonomni protestni coni v Seattlu

Deli na:
Po strelskih obračunih je odklenkalo avtonomni protestni coni v Seattlu

Avtonomna cona Capitol Hill. - Foto: Reuters

Močne policijske sile so v sredo odstranile protestnike z območja v središču ameriškega mesta Seattle, ki so si ga prisvojili med protesti proti policijskemu nasilju in ga razglasili za avtonomno okupirano območje brez policije. Mestnim oblastem je bilo "revolucije" dovolj po dveh odmevnih strelskih obračunih, ki sta zahtevala dve življenji.

Policijske sile so na območje vdrle zgodaj zjutraj in podrle zasilna bivališča protestnikov na pločnikih in v parku, ki so zrasla nekaj dni po izbruhu vseameriških protestov proti policiji, potem ko je eden od policistov v Minneapolisu 25. maja med aretacijo zadušil temnopoltega osumljenca Georgea Floyda. Med akcijo je policija aretirala 32 ljudi, ki niso hoteli zapustiti območja.

Večina protestnikov je sama odšla, saj so jih policisti zgodaj zjutraj dobesedno vrgli iz postelj in prestrašili z zvočnimi in dimnimi granatami ter drugim hrupom. Policisti so potem odstranili zasilne ograje in barikade okoli območja, lastniki trgovin in stanovalci pa so si oddahnili. "Podpiramo mirne demonstracije, ampak to, kar se je dogajalo na teh ulicah zadnja dva tedna, je bilo pomanjkanje zakona in surovost, kar je nesprejemljivo," je izjavila načelnica policije Seattla Carmen Best.

V prestolnici starega juga oziroma nekdanje konfederacije Richmondu so medtem v sredo začeli odstranjevati vse spomenike konfederacije na javnih površinah. Ukaz je izdal župan Levar Stoney, ki je povedal, da bodo s tem začeli proces zdravljenja v mestu. Guverner Virginije Ralph Northam je sicer že pred tedni odredil umik kipa slavnemu poveljniku vojske konfederacije generalu Robertu Leeju, vendar sta to zaustavili dve tožbi.

Začeli so odstranjevati kipa generaloma Stonewallu Jacksonu in J.E.B. Stuartu, temnopolti prebivalci mesta pa so imeli občutek, da se šele sedaj zares končuje državljanska vojna, ki se je uradno že v 19. stoletju, ko je republikanski predsednik ZDA Abraham Lincoln osvobodil sužnje, zaradi česar je bil na koncu vojne ubit v atentatu. Župan Stoney je dejal, da je kipe enostavno moral odstraniti, saj bi jih ljudje sicer sami podirali, drugi bi jih skušali braniti in prišlo bi do nasilja.

Predsednik ZDA Donald Trump je lahko zadovoljen z dogajanjem v Seattlu, saj je lokalne oblasti že dva tedna pozival k nasilni odstranitvi protestnikov, manj pa bo vesel odstranjevanja kipov v Richmondu, saj se jim je doslej že večkrat postavil v bran.


V sredo je kongresu zagrozil, da bo dal veto na predlog zakona o vojaški porabi, če iz njega ne bodo umaknili določila o preimenovanju vojaških oporišč, ki so poimenovana po nekdanjih generalih konfederacije. Njegova grožnja ni ganila niti republikanskih senatorjev, ki so za razliko od predsednika ugotovili, kam trenutno piha politični veter. Menijo, da Trump grožnje ne bo uresničil.

Prav tako v sredo je Trump tudi tvital proti nameri newyorškega župana Billa de Blasia, da na Peto avenijo pred njegovo stolpnico pri centralnem parku narišejo napis Črna življenja štejejo. Ime protestnega gibanja, ki je nastalo pred leti po še enem primeru policijskega nasilja nad temnopoltimi pri St. Louisu, je Trump označil za simbol sovraštva.

Trump je župana napadel tudi zaradi tega, ker se je strinjal z zahtevo protestnikov, da iz šest milijard dolarjev vrednega letnega proračuna mestne policije črtajo milijardo dolarjev. Trump je tvitnil, da bo napis Črna življenja štejejo ponižal luksuzno avenijo in da bo zmanjšanje sredstev razjezilo policiste. Izrazil je upanje, da policisti morda ne bodo dovolili simbola sovraštva na največji ulici New Yorka.

"Želimo, da predsednik sliši te tri besede, do katerih ni nikoli izkazal nobenega spoštovanja," pa je dejal župan, ki je izpostavil, da gre za opozarjanje na "grozljivo negativno realnost in na to, da je treba častiti vlogo temnopoltih Američanov v naši zgodovini in družbi". Izrazil je upanje, da bo Trump le dojel sporočilo, ki ga še vedno ne razume, ko ga bo videl pred svojimi vrati. Podoben napis je sicer že pred tedni v Washingtonu blizu Bele hiše odobrila županja Muriel Bolwser.

Protesti prinašajo številne spremembe v načinu delovanja policij po ZDA. Policija v San Franciscu se je tako odločila, da ne bodo več sramotili ljudi z objavami njihovih fotografij za policijsko kartoteko ob aretaciji, čeprav se lahko na koncu izkaže, da so bili nedolžni.

Da se pohvalijo s svojo delavnostjo, v glavnem pa zaradi ponižanja aretiranih, policisti aretirane tudi premeščajo iz zapora na sodišče pred fotografi in tej dejavnosti rečejo "perp walk" oziroma sprehod storilca. Radi pa tudi objavijo fotografije osumljencev, ki niso laskave. Odslej bodo v San Franciscu objavljali le fotografije osumljencev, ki so nevarni za družbo.