požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Zgornjem Posočju letos že osem mrtvih v prometnih nesrečah

Deli na:
V Zgornjem Posočju letos že osem mrtvih v prometnih nesrečah

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Stanje prometne varnosti na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica je letos slabše. Letos je na območju novogoriške policijske uprave na cestah umrlo 10 oseb, v enakem obdobju lani pa tri. Zato so policisti na tem območju pripravili aktivnosti za povečanje prometne varnosti, ki so jih včeraj predstavili na območju Občine Kobarid.

Kot so navedli na PU Nova Gorica, so letos do 3. julija obravnavali skupno 430 prometnih nesreč oz. 26 več kot v enakem obdobju lani. V porastu je tako število prometnih nesreč z lahkimi kot hudimi poškodbami. Še posebej izrazito poslabšanje se kaže v številu prometnih nesreč s smrtnim izidom. Od letošnjih desetih žrtev jih je kar osem umrlo v Zgornjem Posočju.

Posebej zaskrbljujoča je statistika prometnih nesreč z udeležbo motoristov. Po podatkih PU Nova Gorica se je do 3. julija pripetilo že 46 prometnih nesreč, v katerih so bila udeležena motorna kolesa. Trije vozniki in ena sopotnica na motornem kolesu so umrli, 11 voznikov in ena sopotnica so se hudo poškodovali, 15 motoristov pa je bilo lažje poškodovanih. Od teh 46 nesreč, so jih kar 37 povzročili motoristi.

Ravno med motoristi so posebej priljubljene postale relacije v Zgornjem Posočju, ugotavljajo na policiji. Gre namreč za panoramsko turistično cesto, zahtevno konfiguracijo cest, ki so še posebej ozke skozi dolino Trente.

K dejstvu, da smrtnih žrtev med motoristi ni še več, je pripomogel vložen trud interventnih ekip, ki posredujejo v primeru prometnih nesreč. Dodaten dejavnik, ki je "pozitivno" pripomogel k umirjanju prometa motoristov, so tudi trenutna gradbišča in občasne zapore s semaforji na večjih deloviščih ceste med Želinom in Dolenjo Trebušo ter med Godovičem in Idrijo v Zali. Na tem območju so policisti prav tako obravnavali hujše prometne nesreče, a v zadnjih dveh letih manj.

K zmanjšanju prometa motoristov je po podatkih policije pripomoglo tudi deževno aprilsko in majsko vreme, sicer bi bilo tovrstnih prometnih nesreč gotovo še več.



Najpogostejši dejavniki za nastanek prometne nesreče so bili hitrost, nepravilno prehitevanje ter nepravilna stran in smer vožnje, so opozorili na PU Nova Gorica. V hujših nesrečah je večkrat šlo za motoriste, ki so vozili v skupinah. Pri taki vožnji je posameznik pogostokrat bolj kot na svojo vožnjo, pozoren na vožnjo predhodnika.

Na policiji so tako že pripravili aktivnosti, s katerimi želijo zagotoviti večjo varnost v cestnem prometu na tem območju. Kot so na predstavitvi poudarili predstavniki novogoriške policijske uprave, Postaje prometne policije Nova Gorica in specializirane enote za nadzor prometa Generalne policijske uprave, policisti do te problematike pristopajo na več načinov.

Poleg tradicionalnih preventivnih ukrepov, kot so stalna opozorila policije, kontakti z moto klubi in osveščanje motoristov pred začetkom motoristične sezone, poskušajo policisti biti čim bolj učinkoviti tudi v smeri nadzora, umirjanja prometa in učinkovitega kaznovanja objestnih voznikov motornih koles. Tako ceste v Zgornjem Posočju ob koncih tedna poostreno nadzirajo s posebnimi prometnimi patruljami, občasno pa uporabljajo tudi helikopterski nadzor.

Kraje in relacije letošnjih prometnih nesreč s hujšimi posledicami za udeležence si bodo v naslednjih dneh ogledali skupaj s cestnim presojevalcem Javne agencije RS za varnost prometa. Skupaj bodo nato poskušali ugotoviti, ali je na določenih krajih še mogoče sprejeti določene ukrepe na cestni infrastrukturi, ki bi pomenili preventivne ukrepe za blažje posledice prometnih nesreč motoristov.

Policija je v te aktivnosti vključila tudi specializirano enoto za nadzor prometa, ki že izvaja dvodnevne nadzore. Prvi tak je potekal 1. in 2. julija, ko so ugotovili večje število prekrškov, so še navedli na PU Nova Gorica.