Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po štirinajstih letih konec Chavezove vladavine?

Deli na:
Po štirinajstih letih konec Chavezove vladavine?

Foto: Reuters

V Venezueli bodo danes predsedniške volitve, na katerih se bo dosedanji predsednik Hugo Chavez, ki je na oblasti že skoraj 14 let, potegoval za še četrti mandat. Chavezu se spet obeta zmaga, čeprav je njegovemu izzivalcu Henriqueju Caprilesu v preteklih mesecih uspelo krepko zmanjšati zaostanek.

57-letni Chavez, ki ga imajo privrženci za glasnika revnih, nasprotniki pa za avtokrata, je v zadnjih letih bil bitko z rakom. A julija je odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat in do konca izpelje "socialistično revolucijo".

Njegov izzivalec, 40-letni pravnik Capriles, ki je skupni kandidat opozicije, je v zadnjih štirih mesecih zaostanek za Chavezom zmanjšal za polovico na deset odstotnih točk. A takšna prednost bi po mnenju političnih analitikov dosedanjemu predsedniku vseeno morala zadostovati za zmago. Chavez je na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov.

Chavez, ki trdi, da bo kapitalizem uničil človeško vrsto, je nacionaliziral vrsto podjetij in bank s ciljem v državi vzpostaviti socializem 21. stoletja. A kljub državnemu nadzoru cen nekaterih osnovnih živil in dejstvu, da je Venezuela država z največ znanimi zalogami nafte na svetu, inflacija na letni ravni presega 27 odstotkov, občasno pa se soočajo tudi s pomanjkanjem živil.