Revija Reporter
Svet

Po poskusu atentata Maduro raje ne nastopa v javnosti

STA

7. avg. 2018 9:19 Osveženo: 9:21 / 07. 8. 2018

Deli na:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro v ponedeljek ni spregovoril množici provladnih protestnikov, ki so v ponedeljek preplavili ulice Caracasa, da bi izrazili podporo voditelju, ki je bil v soboto tarča poskusa atentata. Namesto Madura jih je vzpodbujal predsednik skupščine Diosdado Cabello.

Maduro, ki vodi socialistično državo, ki je v hudih gospodarskih težavah, čeprav ima največje zaloge nafte na svetu, je imel v soboto govor ob prazniku vojske, ki ga je prekinil napad z letalniki z eksplozivom. Enega naj bi policija zmedla elektronsko, drugi pa je padel na zgradbo nekaj ulic stran od Madura, ki so ga po eksploziji nemudoma zaščitili varnostniki.

Kmalu po napadu so aretirali dva človeka, ki so ju priče opazile, da upravljata daljinsko napravo iz avtomobila, do ponedeljka pa so aretirali šest ljudi. To naj bi bilo vse, kar je bilo vpletenih v zaroto, čeprav je Cabello v ponedeljek ponovil Madurove obtožbe na račun kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa oziroma na račun "kolumbijske oligarhije" ter "ameriškega imperializma".

Santos trdi, da je bil v času napada na krstu svoje vnukinje, čeprav ga nihče ne obdolžuje, da je sam upravljal z letečimi bombami. Odgovornost prav tako zavračajo ZDA.

Sprejema pa jo doslej malo znana organizacija "Vojaki v srajcah", ki je sporočila, da ta poskus pač ni uspel, vendar je le vprašanje časa, kdaj jim bo uspelo.

Maduro skuša posledice napada izkoristiti za utrjevanje domače politične podpore, zato je spravil na ulice Caracasa državne uslužbence in druge podpornike v izraz podpore. Provladne demonstracije so imenovali "rdeča reka", ker so udeležencem naročili, naj se oblečejo v komunistično rdečo barvo.

Cabello je dejal, da bodo odgovorni plačali za dejanje v skladu z zakonodajo, milosti pa več ne bo. "Desnica tu več ne bo slavila", je dejal. Zaradi tega nekateri analitiki ugibajo, ali morda Maduro ni kar sam insceniral poskus atentata, da bi si utrdil domačo podporo v državi, ki mu jo je uspelo spraviti na beraško palico in pahniti v humanitarno katastrofo.