Revija Reporter
Svet

Po pokolu kolesarjev bo v Tadžikistanu turiste varovala policija

STA

2. avg. 2018 6:00

Deli na:

Raztrgana zastava Islamske države.

Profimedia

Tadžikistan je včeraj napovedal uvedbo policije za turiste, ki bo zadolžena za varovanje javnega reda in varnosti ter spremstvo turistov. Policija bo poleg tega tudi "preprečevala kriminal", poročajo lokalni mediji. Napovedan ukrep je posledica oboroženega napada na skupino turistov, v katerem so v nedeljo umrle štiri osebe.

Predsednik države Emomali Rakmon je ukrep napovedal zaradi napada na skupino sedmih kolesarjev, ki so bili na turi po priljubljeni kolesarski poti v bližini kraja Dangara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalci so kolesarje v nedeljo najprej zbili z avtom, nato pa jih napadli z noži in strelnim orožjem. Pri tem so ubili štiri osebe - Švicarja, Nizozemca in dva Američana. Še dva kolesarja iz Švice in Nizozemske sta bila ranjena in na zdravljenje pripeljana v bolnišnico. Brez poškodb jo je odnesel le francoski državljan.

Odgovornost za napad je v ponedeljek zvečer prek svoje agencije Amak prevzela IS. To je prvič, da je IS prevzel odgovornost za kak napad v Tadžikistanu.

Policija sicer odgovornost za napad pripisuje opozicijski Stranki islamskega preporoda, ki so jo v Tadžikistanu prepovedali leta 2015. Oblasti so objavile tudi fotografije petih osumljencev za napad, štirje od teh je policija ubila med upiranjem aretaciji, 33-letnega moškega pa je pridržala.

Skrajna skupina je nato v torek objavila še videoposnetek, na katerem moški, podobni osumljencem na fotografijah policije, sedijo pred zastavo IS.

Tadžikistan je najrevnejša bivša sovjetska republika, ki jo Rakmon vodi od leta 1992. Letošnje leto je sicer država razglasila za leto turizma. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bil turistični obisk štirikrat večji kot v enakem obdobju lani.