Revija Reporter
Svet

Po napadu na Dunaju aretirali 14 ljudi, dokazov o drugem napadalcu ni

STA

3. nov. 2020 16:08 Osveženo: 16:10 / 03. 11. 2020

Deli na:

Karl Nehammer , avstrijski notranji minister

Profimedia

Avstrijska policija je v zvezi s ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju opravila 18 hišnih preiskav in prijela 14 ljudi, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Kot je še dejal na novinarski konferenci na Dunaju, za zdaj sicer ni dokazov o drugem napadalcu.

"Video gradivo, ki ga preiskuje policija, za zdaj ne dokazuje prisotnosti drugega napadalca," je pojasnil minister. Skupno sicer policija po njegovih besedah preiskuje okoli 20.000 videoposnetkov, ki so jih posredovali državljani. Nehammer je še dejal, da za zdaj ni mogoče reči, koliko ljudi je bilo vpletenih v napad.

Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister.

Po najnovejših podatkih so bili v napadu ubiti štirje civilisti, ranjenih je 22 ljudi. Kot je pojasnil Nehammer, so ranjene po napadu prepeljali v različne bolnišnice, zato je trajalo nekaj časa, da so vse povezali s terorističnim napadom.

Napadalec, ki ga je po napadu ubila policija, je bil star 20 let, poleg avstrijskega pa je imel tudi makedonsko državljanstvo. Moški je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja in bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji. Nehammer je bil danes kritičen do njegove predčasne izpustitve.

Nehammer je danes še poudaril, da noben teroristični napad ne more razdeliti avstrijske družbe.