Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plenković pozval hrvaške starše, naj pošljejo otroke v šolo

Deli na:
Plenković pozval hrvaške starše, naj pošljejo otroke v šolo

Andrej Plenković - Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj pozval starše, naj se opogumijo in pošljejo otroke v šolo, saj se je epidemiološko stanje dodatno izboljšalo. Hrvaška je 11. maja odprla osnovne šole zgolj za nižje razrede in vrtce. K pouku so prišli le približno trije odstotki učencev od prvega do četrtega razreda.

Plenković je na včerajšnji seji vlade povedal, da se je epidemiološka slika na Hrvaškem izboljšala od takrat, ko so znova odprli šole za učence prvih štirih razredov osnovne šole. Povedal je, da nova priporočila epidemiologov dovoljujejo večje število učencev v razredih.

Hrvaški premier je pozval vse ustanovitelje izobraževalnih ustanov, da v dogovoru z ministrstvom za znanost in izobraževanje pojasnijo nove okoliščine učiteljem in staršem, da bi učenci izkoristili še nekaj tednov do konca šolskega leta za pouk v šolah.

Hrvaški epidemiologi so ocenili, da je delo v predšolskih in šolskih ustanovah glede na stanje epidemije na Hrvaškem varno tako za učitelje in otroke kot na njihovih domovih. Pod pogojem seveda, da spoštujejo epidemiološke ukrepe, ki so jih dodatno omilili.


Med drugim so priporočili, da je v učilnicah od 15 do 20 učencev, namesto dosedanjih največ devet. Zmanjšali so tudi priporočeno razdaljo med klopmi z dveh metrov na 1,5 metra. Na ta način so dejansko omogočili, da bi se v šole vrnili celotni razredi.

Staršem pred napotitvijo otrok v šolo ne bo več treba podpisati izjave, da prevzemajo epidemiološko odgovornost za otroke. Učenci bodo lahko samostojno hodili v šolo brez spremstva staršev, svojcev ali skrbnikov, kar je bilo do zdaj obvezno. Dovolili so tudi organiziran prevoz šolskih otrok in uporabo šolskih jedilnic.

Ravnatelji šol v Zagrebu so napovedali, da bodo opravili anketo, v kateri bodo vprašali starše, ali nameravajo poslati otroke v šolo pod novimi pogoji. Na podlagi rezultatov se bodo za naslednji ponedeljek pripravili na pouk v spremenjenih pogojih.

Nekateri starši se že sprašujejo, zakaj bi se otroci vrnili v šolo tri tedne pred koncem šolskega leta, medtem ko se nadaljuje tudi pouk na daljavo. Opozarjajo tudi, da ministrstvo za znanost in izobraževanje znova ni jasno povedalo, ali je pouk v šolah obvezen ali ne.