premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plaz na Prekleti gori ubil devet alpinistov

Deli na:
Plaz na Prekleti gori ubil devet alpinistov

Foto: Reuters

V francoskih Alpah je včeraj pod plazom umrlo devet ljudi, devet je bilo ranjenih, je sporočila francoska policija. Kasneje je policije sporočila, da so vse predhodno pogrešane alpiniste našli žive. Lokalne oblasti so včerajšnji plaz že označile za najbolj smrtonosnega v zadnjih nekaj letih.

Med smrtnimi žrtvami so po trije Nemci in Britanci, dva Španca in Švicar, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sprva so poročali o šestih smrtnih žrtvah, a so reševalci dopoldne izpod plazu izkopali še tri osebe. Devet alpinistov je bilo v nesreči laže ranjenih in se zdravijo v bližnji bolnišnici.

Plaz je pod seboj pokopal dve skupini planincev. Eden od poškodovancev je uspel o nesreči obvestiti reševalce, ki so nemudoma začeli obsežno reševalno akcijo.

Zvečer so lokalne oblasti sporočile, da so vsi štirje alpinisti, ki so veljali za pogrešane, živi in zdravi in niso bili med tistimi, ki jih je zasul plaz. Kot so pojasnili, sta dva plezalca še pred nesrečo končala vzpon, dva pa sta izbrala drugo pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Plaz se je sprožil na pobočju gore Mont Maudit (Prekleta gora), ki je del gorskega masiva Mont Blanc in je s 4465 metri tretji največji vrh tega masiva. Preko omenjene gore vodi ena od težjih poti na Mont Blanc.

Zakaj se je nenadoma sprožil plaz, ni jasno. Preiskava o vzroku nesreče še poteka. Vremenoslovci sicer za te dni niso opozarjali na nevarnost plazov na območju.

Območje je včeraj obiskal tudi francoski notranji minister Manuel Valls, ki je izrazil globoko pretresenost ob tragediji. Minister, ki je območje preletel v helikopterju, je opozoril, da pogrešanih plezalcev morda ne bo moč najti. "Gora ne izpusti vedno svojih žrtev," je po poročanju AFP poudaril na novinarski konferenci še pred novico, da ni več pogrešanih.

Zadnja huda alpinistična nesreča v pogorju Mont Blanca se je zgodila avgusta 2008, ko je plaz, ki je sledil padanju serakov, zasul osem alpinistov.