zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pistorius kriv nenaklepnega uboja, kazen mu bo izrečena oktobra

Deli na:
Pistorius kriv nenaklepnega uboja, kazen mu bo izrečena oktobra

Foto: Reuters

Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je danes južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa spoznala za krivega nenaklepnega uboja na valentinovo leta 2013, ko je ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti. Pistorius za zdaj ostaja na prostosti, kazen pa mu bodo izrekli 13. oktobra.

Sodnica je z branjem sodbe začela v četrtek, danes pa ga je nadaljevala in medtem že tudi zaključila. Že v četrtek je Pistoriusa oprala suma naklepnega umora, saj je ocenila, da ni mogel vedeti, da bo s streli skozi zaprta vrata kopalnice nekoga ubil.

Že v četrtek je sodnica tudi dejala, da je športnik usodno noč ravnal malomarno. Po njenem je namreč imel dovolj časa, da razmisli in sprejme razumno odločitev, a tega ni storil. Namesto tega se je odzval nepremišljeno, prenagljeno in s prekomerno silo.

V skladu s temi besedami je bil današnji izrek obsodbe pričakovan. Masipa ga je spoznala za krivega nenaklepnega uboja - po njenem je dekle ubil po pomoti, "v prepričanju, da gre za vlomilca". To je ves čas trdil tudi sam Pistorius, ki sicer tega, da je streljal, ni nikoli zanikal. Sodnica je ocenila, da tožilstvu ni uspelo dokazati, da je Steenkampovo ubil namerno.

Na izrek kazni bo treba še počakati, saj jo bo sodnica, kot je sporočila danes, izrekla šele 13. oktobra. Glede na to, da ni kriv naklepnega umora, Pistoriusu najstrožja kazen po južnoafriški zakonodaji - to je dosmrtna ječa, kar dejansko pomeni 25 let zapora - ne grozi.



V skladu z južnoafriško zakonodajo bi lahko za nenaklepni uboj dobil zaporno kazen do 15 let, poznavalci pa napovedujejo, da ga bo najverjetneje doletelo deset let zapora, piše britanski BBC. A po drugi strani bi lahko načeloma dobil tudi zgolj denarno kazen, piše francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da ima sodnica pri tej odločitvi zelo proste roke.

Tožilstvo je danes izrazilo "razočaranje" zaradi odločitve sodnice, odločitev o tem, ali se bodo na razsodbo pritožili ali ne, pa naj bi sprejeli po izreku kazni, še piše BBC.

Pistorius sicer zaenkrat ostaja svoboden človek, saj mu je sodnica danes podaljšala varščino. Na prostosti bo lahko tako ostal še mesec dni oziroma do izreka kazni.

Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Ves čas je bilo deležno ogromne medijske pozornosti.