nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Piratstvo je za filmsko industrijo lahko celo blagodejno

Deli na:
Piratstvo je za filmsko industrijo lahko celo blagodejno

Foto: Arhiv Reporterja

Vpliv piratskih filmov na zaslužke filmske industrije je večinoma majhen, včasih pa celo pozitiven, v nedavni študiji ugotavlja ameriški ekonomist Koleman Strumpf z univerze v Kansasu.

Strumpf, sicer znan po študijah, v katerih dokazuje zanemarljiv vpliv piratstva na prihodke filmske industrije, je za študijo zbral podatke o cenah delnic producentskih hiš v obdobju med letoma 2003 in 2009 in gibanja teh cen nato primerjal z izidi piratskih različic filmov na spletu.

Ob tem si je postavil tezo, da bodo delnice posamezne producentske hiše padle, če se na spletu pojavijo piratske kopije - piratske različice filma naj bi namreč znižale dobiček producentske hiše.

A podatki so pokazali, da ima pojav piratskih različic zelo majhen vpliv na ceno delnice in posledično na izplen filma. Poleg tega se je izkazalo še, da prihod piratske različice filma tik pred njegovo premiero zaslužek celo poveča.

"Ena od razlag je, da prihod piratskih različic poveča zavedanje o filmu, druga pa je ta, da je v istem obdobju tudi največ oglaševanja. Skupaj z glavno ugotovitvijo je sicer moč sklepati, da imajo brezplačni filmi, ki so hkrati morda tudi slabše kvalitete, do neke mere celo pozitivne učinke na intelektualno lastnino," je zapisal v zaključku študije.