danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

janko-fatur Njena.si

Janko: Metuljčki pridejo v maju …

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pfizerjevo zdravilo za covid-19 dobilo zeleno luč za uporabo v ZDA: bolniki ga lahko sami jemljejo doma

Deli na:
Pfizerjevo zdravilo za covid-19 dobilo zeleno luč za uporabo v ZDA: bolniki ga lahko sami jemljejo doma

Paxlovid, Pfizerjevo zdravilo proti covidu-19 - Foto: Profimedia

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila uporabo Pfizerjeve tabletke paxlovid za zdravljenje covida-19. Gre za prvo zdravilo, ki ga bolniki lahko jemljejo sami doma, preden bi morebiti zboleli tako močno, da bi morali v bolnišnico. Zdravilo se bo izdajalo po zdravniškem receptu za osebe starejše od 12 let.

FDA je sporočila, da je zdravilo treba vzeti čim hitreje po diagnozi covida-19 in v petih dneh od pojava simptomov. Paxlovid je kombinacija novega antiviralnega zdravila nirmatrelvir in starega ritonavir in se jemlje po tri tabletke dvakrat na dan pet dni.

Pfizer je prejšnji teden sporočil, da so raziskave ugotovile, da zdravilo zmanjša grožnjo hospitalizacije ali smrti za 89 odstotkov, če ga oseba vzame v prvih nekaj dnevih po pojavu simptomov.

Ameriška vlada je novembra sporočila, da bo kupila deset milijonov paketov za zdravljenje s paxlovidom za 5,3 milijarde dolarjev, ko bo zdravilo odobreno. Predsednik Joe Biden je zdravilo označil kot močno sredstvo v boju proti novemu koronavirusu, ampak poudaril, da je prva obrambna linija še vedno cepljenje.

Za odobritev svoje tabletke molnupiravir je zaprosil tudi Merck, vendar pa ta zmanjša nevarnost hospitalizacije in smrti le za 30 odstotkov.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je Pfizerjevo zdravilo odobrila minuli teden, Merckovo pa že pred približno mesecem dni.