1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Petim Indijcem dosmrtni zapor zaradi posilstva danske turistke

Deli na:
Petim Indijcem dosmrtni zapor zaradi posilstva danske turistke

Foto: Getty Images

V Indiji so včeraj na dosmrtni zapor obsodili pet moških, ki so v indijski prestolnici New Delhi leta 2014 posilili dansko turistko. To je najvišja možna kazen, je povedal tožilec Atul Shrivastava.

Moške so v ponedeljek spoznali za krive, da so napadli 52-letnico, ko se je vračala v svoj hotel v New Delhiju, kar je sprožilo skrbi o varnostni žensk v prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Shrivastava pa je včeraj pred sodiščem v New Delhiju novinarjem povedal, da so vsem petim obsojencem izrekli dosmrtne zaporne kazni. Po besedah tožilca so moške doletele še ločene kazni za manj huda kazniva dejanja, med drugim rop. Obramba obsojencev je napovedala pritožbe na sodbe.

Še trem drugim, ki so obtoženi zaradi napada, medtem ločeno sodijo na sodišču za mladoletne. Deveti obtoženi, odrasel moški, je umrl pred koncem sojenja.

Žrtev je med svojim potovanjem v indijski prestolnici januarja 2014 pristopila k skupini moških in jih povprašala po navodilih za pot, ko so jo napadli. Po zločinu je zapustila Indijo, leta 2015 pa se je vrnila na pričanje na sodišče in da bi identificirala svoje napadalce.

Indija je sicer zaostrila zakonodajo o spolnem nasilju in reformirala policijske postopke pri tovrstnih kaznivih dejanjih po množičnem posilstvu indijske študentke na avtobusu v New Delhiju decembra 2012. Žrtev je kasneje v bolnišnici umrla, grozljiv zločin pa je sprožil množične proteste. Mednarodna javnost pa je postala pozorna na nasilje nad ženskami v Indiji.

Minimalna kazen za množično posilstvo je sedaj 20-letna zaporna kazen.