Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pet smrtnih žrtev protestov proti Mursiju

Deli na:
Pet smrtnih žrtev protestov proti Mursiju

Foto: Reuters

Med množičnimi protesti v Egiptu proti predsedniku Mohamedu Morsiju je bilo v nedeljo ubitih pet ljudi. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo na "milijone" ljudi.

Protesti proti islamističnemu predsedniku, ki je nastopil položaj pred natanko letom dni, so sprva potekali mirno, spopadi pa so izbruhnili šele zvečer.

Med napadom protestnikov na sedež Muslimanske bratovščine v Kairu je bil ubit 26-letni moški, več pa je bilo ranjenih. Zgradbo je zajel požar, saj so jo protestniki obmetavali z molotovkami in kamni. Privrženci Muslimanske bratovščine so odgovorili s šibrovkami, kasneje pa je bilo okoli zgradbe slišati tudi strele iz avtomatskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije ljudje so bili ubiti v osrednji pokrajini Asiut, kjer so na protestnike streljali oboroženi neznanci na motorju.

V spopadih med Mursijevimi nasprotniki in njegovimi privrženci v pokrajini Beni Sueif južno od Kaira je bil ubit en človek, 40 je bilo poškodovanih. Oba incidenta sta se zgodila pred prostori Stranke svobode in pravice, političnega krila Muslimanske bratovščine.

Iz urada predsednika Mursija so v nedeljo sporočili, da je dialog edini način za izhod iz politične krize, v katero je zabredla država. "Dialog je edini način, na katerega lahko dosežemo razumevanje. Predsedstvo je odprto za resničen in resen nacionalni dialog," je izjavil tiskovni predstavnik Ehab Fahmi.


Toda na ulicah Kaira je ves dan odmevalo "Odidi!", glavna opozicijska stranka Fronta narodne rešitve pa je pozvala k državljanski nepokorščini. Državljane je tudi pozvala, naj vztrajajo na ulicah, dokler Mursi ne odstopi.

Opozicijsko gibanje Tamarod, eden od organizatorjev nedeljskih protestov, je danes predsedniku postavilo rok, da mora do torka odstopiti, v nasprotnem primeru pa zagrozilo z državljansko nepokorščino.

"Mohamedu Mursiju dajemo čas do 17. ure v torek, da sestopi z oblasti in državnim institucijam omogoči pripravo predčasnih predsedniških volitev," so zapisali na spletni strani. V nasprotnem primeru "bomo v torek ob 17. uri začeli kampanjo popolne državljanske nepokorščine".

Gibanje je pozvalo vojsko, policijo in pravosodje, naj stopijo na stran protestnikov. Ob tem je zavrnilo poziv predsednika k dialogu, češ da ne more pristati na polovične ukrepe. "Ni druge alternative kot miren konec oblasti Muslimanske bratovščine in njenega predstavnika Mohameda Mursija," so sporočili.

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, simbolu upora proti samodržcu Hosniju Mubaraku, so protestniki mahali z rdečimi kartoni in egiptovskimi zastavami ter prepevali domoljubne pesmi. Protesti proti predsedniku so potekali tudi v Aleksandriji ob Sredozemskem morju, Mansuri, Menufu, Tanti in Mahali v delti Nila, v Suezu in Port Saidu ob Sueškem prekopu ter v Mursijevem domačem kraju Zagazig.

Nasprotniki Mursiju, nekdanjemu visokemu predstavniku Muslimanske bratovščine, med drugim očitajo, da je skoncentriral vso oblast v rokah islamistov ter da ni uspel rešiti ekonomskih in varnostnih problemov v državi. Njegovi privrženci pa poudarjajo, da je bil predsednik lani legitimno izvoljen in mora ostati na oblasti.