nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pet kandidatov za šefa britanskih konservativcev: bo Britanija znova dobila premierko?

Deli na:
Pet kandidatov za šefa britanskih konservativcev: bo Britanija znova dobila premierko?

Foto: Getty Images

Poslanci britanskih konservativcev so danes začeli izbiranje novega šefa stranke in vlade, potem ko je David Cameron napovedal odstop z obeh položajev. Za položaj se poteguje pet kandidatov, po napovedih pa bi utegnila Velika Britanija vnovič dobiti premierko.

Cameron je, potem ko so britanski volivci na referendumu 23. junija glasovali za izstop iz EU, čeprav jih je sam nagovarjal k obstanku v uniji, napovedal, da bo odstopil. Kot je dejal, se mu zdi primerno, da pogajanja o izstopu države iz EU vodi nov premier.

Danes bodo poslanci opravili prvi krog izbiranja, ki se bo končal okoli 20. ure. Še dva kroga bosta v četrtek in prihodnji torek, tako da bosta na koncu ostala samo dva kandidata z največ glasovi.

Ta bodo nato ponudili v izbiro okoli 150.000 članom stranke. Glasovanje bo potekalo po pošti, uradno pa bo ime novega šefa konservativcev in britanskega premierja znano 9. septembra.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, za favoritko velja notranja ministrica Theresa May (foto), ki se je sicer zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU, a ni dejavno sodelovala v kampanji.

Za položaj se poteguje tudi pravosodni minister Michael Gove, zagovornik brexita, ki pa pri poslancih ne uživa preveč zaupanja.

Nekdanji londonski župan Boris Johnson, eden od vodij kampanje za brexit, ki se na presenečenje mnogih ni odločil za to, da bi se potegoval za Cameronov položaj, je danes podprl ministrico za energijo Andreo Leadsom. Opisal jo je kot premišljeno, prijazno in zanesljivo.

Doslej malo znana Leadsomova, ki je v preteklosti delala kot finančnica v Cityju, se je med kampanjo v več televizijskih nastopih izkazala kot mirna, a odločna sogovornica.

Za položaj se potegujeta še državni sekretar za upokojence Stephen Crabb in nekdanji obrambni minister Liam Fox. Slednji glede na ankete uživa najmanj podpore, zato bi lahko iz igre izpadel prvi, že danes.

Povsem mogoče je, da bosta na koncu v boju ostali dve ženski, Theresa May in Andrea Leadsom, kar bi pomenilo, da bo Velika Britanija drugič doslej dobila premierko. Prva je bila Margaret Thatcher.

Razmere so še naprej napete tudi v največji opozicijski stranki, pri laburistih. Jeremy Corbyn vztraja na čelu stranke, čeprav mu je nezaupnico izreklo 80 odstotkov strankinih poslancev.

V ponedeljek je odstopil vodja evroskeptične stranke Ukip, eden najbolj gorečih zagovornikov brexita, Nigel Farage, češ da je njegova misija izpolnjena. Stranka naj bi novega vodjo izbrala septembra.