sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Perkovićev nemški odvetnik začetek sojenja pričakuje junija

Deli na:
Perkovićev nemški odvetnik začetek sojenja pričakuje junija

Foto: Reuters

Nemški odvetnik Peter Wagner je ocenil, da se bo sojenje nekdanjemu visokemu uradniku jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipu Perkoviću najverjetneje začelo junija. Po njegovih besedah so Perkovića danes iz nürnberškega zapora vrnil v pripor v Münchnu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Perkovićev odvetnik je pojasnil, da so v münchenskem zaporu Stadleheim očitno zagotovili varnost nekdanjemu vodji jugoslovanskih obveščevalcev.

Hrvaška je prejšnji teden na podlagi evropskega pripornega naloga po večmesečnih zapletih Perkovića izročila Nemčiji. Slednja je Perkovića iskala zaradi obtožb o sodelovanju pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Perkovića so po izročitvi premestili v Nürnberg, potem ko so v okviru varnostne ocene sklenili, da bi kdo od zapornikov v Stadelheimu lahko ogrozil njegovo življenje. V münchenskem zaporu so namreč zaprti tudi mnogi Hrvati in Srbi.

Wagnerju se zdi logično, da bo Perković v münchenskem priporu, saj bo tudi sojenje potekalo na tamkajšnjem višjem sodišču. Pričakuje, da se bo sojenje začelo junija.

Zaradi umora Đurekovića je bil hrvaški izseljenec Krunoslav Prates na sojenju v Münchnu leta 2008 obsojen na dosmrtno ječo. Takrat je bivši agent jugoslovanske varnostne službe Vinko Sindičić bremenil tudi Perkovića.

Perkovićev hrvaški odvetnik Anto Nobilo je medtem objavil Sindičićevo pismo, v katerem slednji trdi, da je lažno pričal zaradi pritiskov nemške obveščevalne službe. Na tem bo tudi temeljila Perkovićeva obramba, je še dejal Wagner.