osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

jennifer lopez Svet24.si

Pri 49 je pokazala svoje nikoli bolj izklesano ...

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

Pentagona: Po umiku ZDA iz Sirije bi se lahko Islamska država spet okrepila

Deli na:
Pentagona: Po umiku ZDA iz Sirije bi se lahko Islamska država spet okrepila

Foto: Reuters - Parada džihadistov IS (fotografija je simbolična).

Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj objavilo poročilo o Islamski državi (IS), ki v nasprotju z optimističnim razglašanjem skorajšnje popolne zmage nad teroristi v Siriji opozarja, da bi lahko IS v primeru umika ameriške vojske v šestih mesecih do enega leta ponovno osvojila izgubljeno ozemlje in razglasila zmago.

Poročilo generalnega inšpektorja Pentagona pravi, da bo IS med umikanjem verjetno sprožal oportunistične napade na ameriško osebje in dogajanje v svojih medijih prikazal kot zmago.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob oceni, da je poraz IS pred vrati, sprejel odločitev o umiku 2000 vojakov iz Sirije, kar je med drugim privedlo do odstopa obrambnega ministra Jamesa Mattisa.

Pentagon v poročilu opozarja, da je IS še naprej aktivna vstajniška skupina tako v Iraku kot v Siriji. "IS obnavlja svoje ključne funkcije in zmogljivosti v Iraku hitreje kot v Siriji, vendar pa se bo brez trajnega pritiska v Siriji v roku šestih mesecev do enega leta spet okrepila in ponovno osvojila omejeno ozemlje," ugotavlja poročilo na podlagi podatkov vojaških poveljnikov s terena.

Trump je nekaj nasvetov svojih svetovalcev le slišal in je v petek za CBS zagotovil, da je pripravljen poslati vojake nazaj v Sirijo, če se IS tam spet okrepi."Imamo zelo hitra letala, imamo zelo dobra tovorna letala. Zelo hitro lahko pridemo nazaj in jaz ne odhajam. Imamo bazo v Iraku in baza je fantastičen dodatek. Pred kratkim sem bil tam in ne morem verjeti, koliko denarja je šlo za tiste masivne letalske steze," je med drugim dejal Trump.

Decembra je ob najavi odločitve o umiku iz Sirije sicer tvitnil, da so premagali IS. "Premagali smo jih in premagali smo jih hudo," je sporočil predsednik ZDA.

Njegova odločitev o umiku je sprožila odstope predvsem zato, ker umik pušča na cedilu kurdske borce, ki so z ameriško opremo in svetovanjem odvzemali ozemlje IS. Poročilo Pentagona kurdske borce pohvali kot vztrajne bojevnike, vendar opozarja na grožnjo turške invazije čez mejo v Sirijo, ker ima Ankara te iste borce za teroriste in separatiste.

Poročilo Pentagona prihaja pred zasedanjem zunanjih ministrov več kot 70 držav mednarodne koalicije proti Islamski državi v sredo v Washingtonu. Med njimi bo tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, sprejel pa naj bi jih tudi predsednik Trump.

Loading...