porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Pentagon bo tožil avtorja knjige o napadu na bin Ladna

Deli na:
Pentagon bo tožil avtorja knjige o napadu na bin Ladna

Foto: Reuters

Glavni pravnik Pentagona Jeh Johnson je v četrtek pisno sporočil, da je avtor knjige o napadu na Osamo bin Ladna prekršil dva sporazuma o varovanju tajnih podatkov in da bodo proti njemu najverjetneje sprožili kazenski postopek.

Johnson je pismo naslovil na "Marka Owena", kar je psevdonim nekdanjega pripadnika posebnih enot SEAL Matta Bissonnetteja, ki je napisal knjigo o lanskoletnem napadu na posestvo v pakistanskem Abotabadu, v katerem je bil ubit vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden. Knjiga z naslovom "No Easy Day" (Težaven dan) bo predvidoma izšla prihodnji teden in bo gotovo postala velika uspešnica.

Bissonnette bi moral rokopis pred objavo knjige predati v pregled Pentagonu, k čemur sta ga zavezala dva sporazuma o varovanju vojaških skrivnosti, ki ju je podpisal z mornarico leta 2007. Tega ni storil in pristojni v Pentagonu so do besedila knjige prišli šele pretekli teden. Po pregledu so ugotovili, da Bissonnette, ki je sodeloval v napadu na bin Ladna, krši zvezni kazenski zakon. Johnson ga je opozoril, da bo objava knjige le poslabšala položaj, v katerem se je znašel.

Bissonnette v knjigi med drugim navaja nekaj podatkov, ki se razlikujejo od uradne različice dogodkov. Med drugim, da je bil bin Laden ubit, ko je pokukal skozi vrata svoje sobe in ne kasneje, ko naj bi se premaknil, kot da skuša poseči po orožju. Navaja med drugim tudi, da s truplom bin Ladna niso ravnali povsem spoštljivo in da pripadniki posebnih enot, ki so se udeležili napada, niso bili navdušeni nad predsednikom Barackom Obamo.

loading...
Loading...