sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pazniki so šele 18 minut po alarmu prišli v celico pobeglega narkokralja

Deli na:
Pazniki so šele 18 minut po alarmu prišli v celico pobeglega narkokralja

Foto: Reuters

Pazniki v strogo varovanem mehiškem zaporu Altiplano, od koder je v soboto pobegnil mehiški mamilarski kralj Joaquin Guzman, so v zaporniško celico pobeglega zapornika prišli šele 18 minut po tem, ko so dobili opozorilo, da je izginil, so v četrtek sporočile mehiške oblasti.

Kot je povedal notranji minister Miguel Angel Osorio Chong, so pazniki, ki so opazovali nadzorne kamere v Guzmanovi celici, nemudoma sprožili alarm, potem ko so opazili, da je zloglasni zapornik izginil. "Pazniki so v celico prišli 18 minut zatem," je pojasnil minister po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tožilstvo po pobegu Guzmana, znanega tudi kot Kratki (El Chapo), preiskuje, ali so v zaporu spoštovali vsa pravila. Mehiške oblasti sumijo, da so pazniki Guzmanu pomagali pri begu. Tožilstvo je zato v okviru iskanja pobeglega zapornika pridržalo 22 zaposlenih v zaporu.

Guzman je pobegnil iz zapora v soboto zvečer, ko je nosil elektronsko zapestnico, v njegovi celici pa so nadzorne kamere delovale 24 ur na dan.

Ušel je skozi deset metrov globoko luknjo pod tušem v umivalnici, pot pa nadaljeval po 1,5 kilometra dolgem predoru s prezračevalnim sistemom in razsvetljavo. Izhod iz predora je bil v zgradbi, ki je še v gradnji. V predoru, ki je visok 1,7 metra in širok 80 centimetrov, so našli motocikel na tračnicah, ki so ga po domnevah preiskovalcev uporabili za prevoz orodja in odstranjevanje izkopane zemlje.

Mehiška vlada je za prijetje mamilarskega kralja ponudila 3,8 milijona ameriških dolarjev (3,4 milijona evrov) nagrade, v obsežni iskalni akciji, v okviru katere preiskujejo tudi hotele, bolnišnice in mrtvašnice, pa sodeluje na tisoče policistov.

Gre za že drugi pobeg Guzmana iz zapora v zadnjih 14 letih. 58-letni vodja kartela Sinaloa, ki pošilja mamila po vsem svetu, je prvič pobegnil iz zapora leta 2001, ko se je mimo varnostnikov izmuznil tako, da se je skril v voz z umazanim perilom. Prijeli so ga lani v raciji v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu.

V zaporu Altiplano sicer kazen prestajajo najbolj razvpiti mamilarski šefi v državi, pa tudi morilci in ugrabitelji.