zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pariz ustavil izročitev prve vojaške ladje Rusiji

Deli na:
Pariz ustavil izročitev prve vojaške ladje Rusiji

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je ustavil izročitev prve vojaške ladje, ki so jo v Franciji zgradili za Rusijo. "Kljub možnosti prekinitve ognja v Ukrajini, ki ga morajo šele potrditi in uresničiti, pogoji za izročitev prve vojaške ladje še niso izpolnjeni," so sporočili po sestanku Hollanda z varnostnim kabinetom.

Razmere v Ukrajini so "resne, dejanja Rusije v vzhodni Ukrajini v zadnjem času so v nasprotju s temelji varnosti v Evropi," so še sporočili iz predsedniške palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Juri Borisov se je na odločitev Pariza odzval z besedami, da odpoved dogovora za Rusijo ne bo tragedija, "čeprav gre za neprijetno novico, ki povečuje napetosti v odnosih z našimi francoskimi partnerji". Dodal je, da bo Rusija ravnala v skladu z mednarodnim pravom in obstoječo pogodbo s Francijo, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Odločitev Pariza so že pozdravile ZDA. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki jo je označila za pametno odločitev.

Francija je že nekaj časa pod pritiskom, predvsem ZDA in Velike Britanije, naj odpove izročitev ladje v okviru dogovora, ki ga je leta 2011 v vrednosti 1,2 milijarde evra sklenila z Rusijo za dobavo dve naprednih vojaških ladij razreda mistral.

Francija je doslej vse kritike zavračala z utemeljitvijo, da "spoštuje dogovore, ki jih podpiše".



Odločitev je bila sprejeta pred vrhom Nata in po novih ameriških kritikah dogovora. Veleposlanik ZDA pri EU Anthony Gardner je v Evropskem parlamentu včeraj dejal, da ta pogodba "ni dobrodošla glede na to, kaj se dogaja v tem delu sveta".

Iz francoskih diplomatskih virov je AFP izvedel, da je Francija odločitev sprejela v začetku tedna in da je izročitev ladje ustavila do novembra, "ko bo preučila finančne posledice", saj bi ustavitev dogovora lahko Pariz stala milijardo evrov. Odločitev pa je sprejela potem, ko je "prisluhnila pritiskom iz mednarodne skupnosti", je dodal isti vir.

V okviru dogovora so v Franciji že zgradili prvo ladjo Vladivostok, Rusiji pa naj bi jo izročili oktobra ali novembra. Drugo ladjo naj bi v skladu z dogovorom izročili leta 2015.

Francijo, ki se sooča z rekordno visoko brezposelnostjo in stagnacijo gospodarske rasti, skrbi ne samo, da bo izgubila denar, ampak tudi da se bo kompromitirala kot izvoznica orožja.

Ruski Rosoboronexport je sicer avgusta sporočil, da bo Moskva svoje "zadnje izplačilo" v okviru pogodbe plačala šele po izročitvi druge ladje, ki je predvidena za november 2015.