Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Gino Tadej Podgornik Njena.si

Gino priljubljen med dekleti, Tjaše nikjer na ...

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Svet

Paravojaška enota mučila in posilila novinarko: država je kriva za njeno trpljenje, pravi sodišče

Deli na:
Paravojaška enota mučila in posilila novinarko: država je kriva za njeno trpljenje, pravi sodišče

Kolumbijska novinarka Jineth Bedoya Lima - Foto: Wikimedia

Medameriško sodišče za človekove pravice (IACHR) je v ponedeljek odločilo, da je država Kolumbija odgovorna za ugrabitev, mučenje in spolno nasilje, ki ga je novinarka Jineth Bedoya utrpela leta 2000 v kolumbijski prestolnici Bogota, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medameriško sodišče za človekove pravice s sedežem v Kostariki, je odločilo da dejanj "ne bi bilo mogoče izvesti brez privolitve in sodelovanja države ali vsaj z njeno toleranco", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je Kolumbijo pozvalo, naj nadaljuje preiskavo primera in kaznuje vse preostale odgovorne in izvede potrebne uskladitvene ukrepe. Državi je prav tako naročilo, naj oblikuje in začne izvajati načrt za usposabljanje in osveščanje javnih uslužbencev, varnostnih sil in zaposlenih v pravosodju, da bodo imeli ustrezno znanje za prepoznavanje nasilja nad ženskami.

Bedoya je maja 2000 za časopis El Espectador v zaporu La Modelo preiskovala tihotapljenje orožja, ko jo je skupina pripadnikov paravojaških sil ugrabila pred zaporom. Novinarko so šestnajst ur mučili in posiljevali, preden so jo pustili ležati golo ob cesti.

"18. oktober 2021 se bo v zgodovino zapisal kot dan, ko je boj, ki se je začel s zločinom nad eno osebo, privedel do obrambe pravic žensk, ki so žrtve spolnega nasilja," se je na Twitterju na sodbo odzvala Jineth Bedoya.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je sporočil, da bo država v celoti spoštovala sodbo sodišča. "Kolumbijska država zavrača kakršno koli fizično in psihično nasilje nad ženskami. Jineth Bedoya nikoli ne bi smela biti ugrabljena in mučena," je na Twitterju zapisal Duque.

Loading...