nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

Suzana Kozel Njena.si

Novinarka Planet TV drugič postala mamica

Svet

Papež ženskam uradno odobril več nalog pri bogoslužju

Deli na:
Papež ženskam uradno odobril več nalog pri bogoslužju

Papež Frančišek - Foto: Reuters

Papež Frančišek je ženskam odobril več nalog pri bogoslužju. Med drugim jim je z apostolskim pismom uradno dovolil branje beril in delitev obhajila in s tem spremenil 230. člen kanonskega prava, so danes sporočili iz Vatikana.

V praksi v številnih državah, tudi Sloveniji, ne gre za novost, saj ženske med bogoslužjem pogosto berejo Božjo besedo ali opravljajo službo ob oltarju kot ministrantke ali delilke obhajila v skladu s pooblastili škofa, pojasnjuje spletni portal Vatican News. A zdaj ti dve nalogi dobivata tudi institucionalizirano obliko, saj sta del kanonskega prava. V skladu z odločitvijo papeža Pavla VI. iz leta 1972 so ti dve nalogi doslej lahko opravljali le moški.

Apostolsko pismo v obliki motu prorio Spiritus Domini (Gospodov duh) spreminja prvi odstavek 230. člena kanonskega prava, ki je določal, da so "moški laiki" lahko "za stalno sprejeti v službo bralca ali mašnega pomočnika". Izraz "moški laiki" je sedaj zamenjala beseda "laiki", ki vključuje oba spola.

Papež v dokumentu pojasnjuje, da je upošteval ugotovitve zadnjih škofovskih sinod. Dodaja, da je tudi praksa potrdila, da so laične službe, utemeljene na zakramentu krsta, lahko zaupane vsem za to sposobnim laikom ne glede na spol. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je s svojo odločitvijo tudi onemogočil konservativnim škofom, da bi ženskam preprečevali opravljanje teh dveh nalog v bogoslužju.

Papež Frančišek je obenem napisal tudi pismo prefektu Kongregacije za nauk vere, kardinalu Luisu Ladarii. V njem je pojasnil teološke razloge za svojo odločitev, pri čemer se je skliceval na drugi vatikanski koncil in na potrebo, da "se ponovno odkrije soodgovornost vseh krščenih v Cerkvi".

Loading...