zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež se poslavlja, vernike poziva k obnovi vere v Boga

Deli na:
Papež se poslavlja, vernike poziva k obnovi vere v Boga

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. se je danes na zadnji avdienci pred četrtkovim odstopom sodelavcem in vernikom zahvalil za razumevanje in molitve, ki jih je bil deležen, obenem pa jih je pozval, naj v letošnjem letu vere obnovijo zaupanje v Boga. Zatrdil je tudi, da ostaja v službi Cerkve.

Benedikt XVI. je imel danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu zadnjo avdienco, preden se bo v četrtek zvečer umaknil s papeškega položaja.

Na trgu se je v lepem sončnem vremenu zbralo na desettisoče ljudi, po nekaterih navedbah celo prek 200.000. Nekateri so na trg prišli že zgodaj zjutraj. Pred nagovorom se je Benedikt XVI. s papamobilom popeljal med verniki, ki so ga navdušeno pozdravljali, njegov nagovor pa so nato prekinjali s ploskanjem.

Povedal jim je, da je v zadnjih mesecih začutil, da mu pojemajo moči, zato je Boga prosil, naj ga razsvetli, da bo sprejel pravilno odločitev v dobro Cerkve.

Danes je papež sicer videti utrujen, a hkrati miren in nasmejan.

"Zahvaljujem se vam za spoštovanje in razumevanje, s katerima ste sprejeli mojo odločitev. Še naprej bom hodil po poti Cerkve v molitvi in premišljevanju," je dejal.

Kot je poudaril, bo še naprej služil Bogu in Cerkvi. "Ne zapuščam križa, temveč na nov način ostajam blizu križanega Gospoda," je dejal.

Zahvalil se je tudi sodelavcem. Poudaril je, da papež "v Petrovi barki" ni nikoli sam, čeprav je prvi odgovoren za njeno vodenje. "Nikoli se nisem čutil samega pri prenašanju veselja in bremen. Gospod mi je dal toliko ljudi, ki so mi bili s svojo velikodušnostjo in ljubeznijo do Boga in Cerkve blizu," je sodelavcem dejal Benedikt XVI.

Obenem je vernike pozval, naj ne izgubijo vere v Boga in naj v letu vere obnovijo zaupanje vanj ter začutijo njegovo neskončno ljubezen.

Benedikt XVI., ki je prvi papež v zadnjih 600 letih, ki bo odstopil, je vernike tudi pozval, naj molijo za kardinale, ki so bodo zbrali v Rimu, da bi izvolili novega papeža.

Tega bodo kardinali izbirali na marčnem konklavu. Točen datum začetka konklava še ni določen, cilj pa je, da bi novega papeža izvolili do velike noči 31. marca.

Na avdienci je papež do daljšem nagovoru v italijanščini vernike nato pozdravil v več jezikih, med drugim v francoščini, angleščini, nemščini, španščini ter tudi arabščini in hrvaščini.

Benedikt XVI. je odstop napovedal 11. februarja. Po odstopu bo odšel v papeško rezidenco v Castel Gandolfu, nato pa naj bi živel v samostanu v Vatikanu. V Vatikanu so v torek tudi sporočili, da bo Benedikt XVI. po odstopu dobil naziv "papež emeritus".