Revija Reporter
Svet

Papež se je znebil kardinala, ki mu je večkrat ugovarjal

Reporter, STA

2. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Papež Frančišek se je odločil, da prefektu kongregacije za nauk vere Gerhardu Ludwigu Müllerju ne bo podaljšal mandata, so potrdili v Vatikanu, kjer razlogov za odločitev niso pojasnili.

Mediji medtem poročajo, da se Müller glede številnih tem ni strinjal s papežem, ki je na položaj že imenoval Španca Luisa Francisca Ladario Ferrerja.

Po poročanju jezuitskega časnika America naj bi več kardinalov zahtevalo odstavitev nemškega kardinala, ker je večkrat javno izrazil nestrinjanje s papeževimi stališči, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Eden najvplivnejših kardinalov v Vatikanu je med drugim nasprotoval Frančiškovemu popuščanju ljudem, ki so se po ločitvi znova poročili in so želeli prejeti obhajilo. Papež je namreč lani dejal, da lahko tudi nekateri od teh ljudi prejmejo obhajilo. Müller pa je poleg tega skupaj s še štirimi konservativnimi kardinali zahteval tudi pojasnitev "dvomov" glede smernic o družini, ki jih je papež objavil letos aprila, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je 69-letni nemški kardinal dejal, da imajo kardinali pravico, da smernice postavijo pod vprašaj. Že pred tem pa je poudaril, da je zakon "zakrament in ni sile na Zemlji ali v nebesih (...), ki bi lahko to spremenila". Kot je dejal, te moči nimata "ne angel ne papež".

Kongregacija je bila pod njegovim vodstvom tudi tarča kritik, da nasprotuje ustanovitvi posebnega sodišča za škofe, ki so prikrivali spolne zlorabe. Müller je v javnem pismu zapisal, da gre za "projekt", za katerega vatikanske službe menijo, da bi šlo za podvajanje že obstoječih pobud na tem področju.

Müller, ki je vodenje kongregacije prevzel 2. julija 2012, mandat pa se mu izteče v nedeljo, je bil ob papeževi odločitvi presenečen. "Med papežem in mano ni bilo nesoglasij," je povedal za nemški časnik Allgemeinen Zeitung. Papež se je po njegovih besedah pač odločil, da bo na položaju zgolj pet let. Kot je še povedal Müller, je prvi, pri katerem je Frančišek to storil. Dodal je, da ostaja v Vatikanu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na položaju ga bo nasledil španski nadškof Ladaria Ferrer, ki ga je že leta 2008 tedanji papež Benedikt XVI. imenoval za sekretarja kongregacije. Tako je bil 73-letni nadškof v zadnjih letih drugi mož te službe in eden najožjih Müllerjevih sodelavcev.

Za Vatikanom je sicer precej buren teden, saj je bil v četrtek avstralski kardinal George Pell v svoji domovini obtožen spolnih zlorab. Gre za obtožbe v povezavi z dogodki iz preteklosti, je sporočila avstralska policija in dodala, da je obtožbe na njegov račun podalo več ljudi. Šef vatikanskih financ, ki je najvišji predstavnik Vatikana uradno obtožen tovrstnih dejanj, vse obtožbe zanika. Papež mu je dovolil začasen odhod iz Vatikana, da se pripravi na odgovor na obtožbe.