Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež romunske voditelje pozval k žrtvovanju za skupne cilje

Deli na:
Papež romunske voditelje pozval k žrtvovanju za skupne cilje

Papež Frančišek. - Foto: Reuters

Papež Frančišek je med včerajšnjim obiskom v Romuniji tamkajšnje voditelje pozval k žrtvovanju lastnih interesov za skupne cilje. Spomnil pa se je tudi na tiste, ki jih je v prejšnjem stoletju preganjal komunistični režim.

"Treba je hoditi skupaj in se posvetiti najvišji poklicanosti, po kateri mora hrepeneti država, to je prevzeti odgovornost za skupno dobro svojega naroda," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal na srečanju s političnimi, verskimi in civilnodružbenimi voditelji. Po njegovih besedah se je treba za to, da bi hodili skupaj, odpovedati določenim lastnim stališčem, da bi dosegli nekaj večjega.

Politične, gospodarske, družbene in duhovne sile v Romuniji je pozval k tesnejšemu sodelovanju za vzpostavitev harmonije, ki bo omogočila napredek k skupnim ciljem. V Romuniji namreč vladajo napeti odnosi med konservativnim predsednikom Klausom Iohannisom in socialdemokratsko vlado, ki je deležna številnih kritik zaradi poskusov omejevanja neodvisnosti pravosodja.

Kasneje je na stalni sinodi, ki je vodstveni organ romunske pravoslavne cerkve, poudaril, da sta tehnološki napredek in gospodarska blaginja številnim prinesla koristi, a je bilo zaradi tega še več izključenih.


Spomnil je tudi na številne pripadnike različnih cerkva, ki so jih komunistične oblasti v preteklosti preganjale. "Številni iz različnih veroizpovedi so bili drug poleg drugega v zaporih in se med seboj podpirali. Njihov zgled je danes pred nami in pred novimi rodovi, ki teh dramatičnih razmer niso poznali. To, za kar so trpeli vse do darovanja življenja, je preveč dragocena dediščina, da bi jo pozabili ali je ne bi častili. Gre za skupno dediščino, ki nas poziva, naj se ne oddaljimo od brata, s katerim jo delimo," je dejal po poročanju Radia Vatikan.

Sveti oče se je pred tem sestal tudi s poglavarjem romunske pravoslavne cerkve patriarhom Danielom, ki je na tem položaju od leta 2007. Srečal pa se je tudi s predsednikom Iohannisom in premierko Viorico Dancila.

Kasneje je imel nagovor in molil v pravoslavni katedrali, v rimskokatoliški katedrali v Bukarešti pa je sledila maša s papeževim nagovorom.

Danes bo med drugim daroval mašo v kraju Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno od največjih romarskih središč v državi. Tridnevni obisk v Romuniji bo končal v nedeljo, ko bo v mestu Blaj v osrednji Romuniji beatificiral sedem romunskih škofov, ki so v času komunističnega zatiranja v državi med letoma 1948 in 1970 umrli v zaporih. Bogoslužje bo potekalo v skladu z bizantinskim verskim obredom. To bo prvič, da bo Frančišek kot papež mašo obhajal po vzhodnocerkveni tradiciji.