mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež prosi za odpuščanje

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je danes med mašo na Trgu svetega Petra v Vatikanu prosil za odpuščanje zaradi zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, ter obljubil, da bo naredil vse, da do njih ne bi več prihajalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež Benedikt XVI. je danes med mašo na Trgu svetega Petra v Vatikanu prosil za odpuščanje zaradi zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, ter obljubil, da bo naredil vse, da do njih ne bi več prihajalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Stalno prosimo Boga in prizadete za odpuščanje in hkrati obljubljamo, da bomo naredili vse, da se takšne zlorabe nikoli več ne bodo ponovile," je dejal papež med mašo ob zaključku leta duhovščine, ki se je je udeležilo prek 15.000 duhovnikov iz vsega sveta.

"Zgodilo se je, da so v letu veselja zaradi zakramenta duhovništva na dan prišli grehi duhovnikov, predvsem zlorabe najmlajših," je dejal Benedikt XVI.

Napovedal je, da bodo pri sprejemanju ljudi v duhovniški stan in pri njihovem izobraževanju posebej pozorni na to, ali je njihova želja pristna, prav tako pa bodo duhovnike spremljali na njihovi poti.

Opozoril je, da duhovništvo ni poklic, temveč je zakrament. Škandali zaradi pedofilskih duhovnikov, ki so pretresli Cerkev, pa morajo biti po papeževih besedah "začetek očiščenja, ki bo Cerkev peljalo v prihodnost".

S pedofilijo se duhovništvo, katerega naloga je kazati Božjo skrb za človekovo dobro, spreminja v svoje nasprotje, je poudaril Benedikt XVI.

To je papeževo najbolj jasno opravičilo zaradi spolnih zlorab doslej, ki ga je izrekel na simboličnem kraju in
pred množico duhovnikov.

V zadnjem letu so v različnih državah po svetu razkrili številne spolne zlorabe, ki so jih v preteklosti zagrešili katoliški duhovniki, pa tudi poskuse Cerkve, da bi takšna dejanja prikrila. Pri tem je bil deležen očitkov tudi sam papež, češ da naj bi kot münchenski nadškof in kasneje dostojanstvenik v Vatikanu pomagal ščititi pedofilske duhovnike.

Že v četrtek zvečer pa je med molitvenim bedenjem v Vatikanu Benedikt XVI. znova branil celibat, češ da je "najboljše sredstvo proti drugim škandalom, ki so posledica človeške šibkosti" in "dejanje vere in zvestobe Bogu".

V zadnjem času je bilo namreč tudi med cerkvenimi predstavniki slišati mnenja, da bi bilo smiselno razmisliti o odpravi celibata za duhovnike.