mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež ob velikem četrtku umival noge zapornikom

Deli na:
Papež ob velikem četrtku umival noge zapornikom

Foto: Reuters

Papež Frančišek je na včerajšnji veliki četrtek v okviru velikonočnih praznovanj v mladinskem zaporu Casal del Marmo v Rimu vodil mašo in 12 mladoletnim zapornikom različnih narodnosti in veroizpovedi umil noge. V okviru obreda, ki temelji na prepričanju, da je Jezus pred zadnjo večerjo umil noge svojih apostolov, je noge umil tudi dvema dekletoma.

Gre za prvi tovrstni obred, ki ga je kakšen papež kdajkoli izvedel v zaporu in prvi, v katerem so sodelovale ženske, saj je načeloma rezerviran za moške.

Doslej so papeži mašo zadnje večerje praznovali v baziliki svetega Janeza v Lateranu. Bivši papež Benedikt XVI. je tako pri tej maši vsako leto umil noge 12 duhovnikom.

S tem obredom se posnema Jezusovo umivanje nog apostolom pri zadnji večerji. Tako pripadnik duhovščine simbolično pokaže, da je kljub dostojanstvu duhovniške službe služabnik zaupanim ljudem. Frančišek pa je že kot nadškof Buenos Airesa mašo ob zadnji večerji vsako leto vodil v zaporu, bolnišnici ali zavetišču za brezdomce.

Frančišek je včeraj zapornikom prinesel tudi velikonočna jajca. Mladoletniki pa so mu podarili lesen križ in cerkveno klop, ki so ju izdelali v zaporu za mladoletnike. Slovesnosti se je sicer udeležila tudi italijanska pravosodna ministrica Paola Severino. Slovesnost zaradi spoštovanja pravic mladoletnih oseb niso prenašali v živo.

Frančišek bo na veliki petek nadaljeval z velikonočnimi slovesnostmi in bo ob 17. uri v baziliki svetega Petra vodil mašo v spomin na križanje in trpljenje Jezusa, še poroča avstrijska tiskovna agencija APA.