nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež mehiško avtohtono prebivalstvo prosil odpuščanja

Deli na:
Papež mehiško avtohtono prebivalstvo prosil odpuščanja

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je med včerajšnjo sveto mašo v kraju San Cristobal de las Casas, ki leži v zvezni državi Chiapas na jugovzhodu Mehike, mehiško avtohtono prebivalstvo prosil odpuščanja zaradi njihovega izključevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vaši ljudje so bili pogosto sistematično in organizirano nerazumljeni in izključeni iz družbe. Nekateri pa so vaše vrednote, kulturo in tradicije označevali za manj vredne," je dejal papež. "To je zelo žalostno. Zdaj moramo za naše dobro izprašati svojo vest in se naučiti oprostiti," je povedal.

Med mašo, ki je prvič potekala v jeziku domorodcev, je opozoril tudi, da se svet sooča z eno največjih okoljskih kriz v zgodovini. "Okoljski izziv, s katerim se soočamo, in njegov človeški izvor vplivata na vse nas in zahtevata naš odgovor," je izpostavil papež.

"V tem pogledu nas lahko veliko naučite. Vaši ljudje vedo, kako se živi v harmoniji z naravo," je dodal.

Mesto San Cristobal de las Casas, ki leži na 2200 metrih nadmorske višine, je ime dobilo po škofu Bartolomeu de las Casasu, enem prvih zagovornikov pravic Indijancev v 15. in 16. stoletju.

Pred mašo so v mestu Tuxtla Gutierrez, prestolnici Chiapasa, papeža sprejeli predstavniki regionalnih oblasti. Predstavniki avtohtonih prebivalcev pa so mu poklonili darila in palico, ki izkazuje spoštovanje.

Chiapas, ki ima 4,7 milijonov prebivalcev, je ena najrevnejših mehiških zveznih držav, 36 odstotkov prebivalcev pa govori zgolj izvirni jezik.

79-letni papež se bo v torek odpravil v zvezno državo Michoacan na zahodu Mehike, kjer je mamilarska vojna najbolj nasilna. V bitkah med mamilarskimi karteli in spopadih z varnostnimi silami v Mehiki vsako leto umre več tisoč ljudi. V mestu Morelia bo Frančišek daroval mašo in se srečal z mladimi.