Revija Reporter
Svet

Papež je prisrčno sprejel spolnih zlorab otrok obtoženega kardinala Pella

STA

13. okt. 2020 7:23 Osveženo: 7:27 / 13. 10. 2020

Deli na:

Papež Frančišek in kardinal Pell.

Vatican News

Papež Frančišek se je včeraj sestal z avstralskim kardinalom Georgeem Pellom, ki se je v Vatikan vrnil pretekli mesec, potem ko je bil aprila oproščen spolnih zlorab otrok. Podrobnosti o srečanju v Vatikanu niso podali.

Argentinski papež je Avstralca sprejel na zasebni avdienci, je sporočil Sveti sedež.



Vatikan je na svoji spletni strani Vatican News objavili kratek video, na katerem je videti, da ga je papež prisrčno sprejel. Ob rokovanju je papež izrazil zadovoljstvo ob srečanju in se mu zahvalil za njegovo pričevanje. Ne papež in niti Pell sicer nista nosila zaščitne maske kljub epidemiji novega koronavirusa.


Pell je novinarjem po srečanju dejal, da je bilo dobro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ali bo nekdanji vodja vatikanskega sekretariata za gospodarstvo zasedel nov položaj v Vatikanu, ni jasno.

Nekdanji nadškof avstralskega mesta Melbourne je bil lani zaradi zlorabe dveh dečkov iz cerkvenega zbora v 90. letih minulega stoletja v Avstraliji obsojen na šest let zapora. Avstralsko vrhovno sodišče ga je aprila letos v pritožbenem postopku oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov. Pella so po oprostilni sodbi po 13 mesecih zapora izpustili na prostost.

79-letnik se je v Rim vrnil 30. septembra. Čeprav bi moral biti v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v 14-dnevni samoizolaciji, so ga nedavno fotografirali v kavarni v bližini Vatikana.

Njegova vrnitev v Vatikan sicer sovpada z nepričakovanim odstopom kardinala kurije Angela Becciuja, ki mu očitajo pranje denarja. V preteklosti je prihajalo do razhajanj med Becciujem in Pellom. Papež Frančišek je septembra Becciuja prisilil v odstop, za kar se mu je Pell javno zahvalil.

Odvetnik avstralskega kardinala je pozval k mednarodni preiskavi domnevnih nakazil iz Vatikana na avstralske račune. S sredstvi naj bi skušali vplivati na tožnike v primeru sojenja zaradi spolnih zlorab otrok proti Pellu. Plačila naj bi naročil Becciu.