evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek vztraja, da svet ni v verski vojni, Poljake pa poziva k sprejemu beguncev

Deli na:
Papež Frančišek vztraja, da svet ni v verski vojni, Poljake pa poziva k sprejemu beguncev

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je včeraj prispel v Krakov, kjer te dni poteka večdnevno srečanje katoliške mladine svetovni dan mladih. Med letom na Poljsko je novinarjem dejal, da je svet v vojni, a ne verski. Ob tem je Poljake pozval, naj sprejmejo vse, ki bežijo zaradi vojn in lakote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne sme nas biti strah povedati resnice, da je svet v vojni, ker je izgubil mir," je povedal papež. "Ko govorim o vojni, govorim o vojni zaradi interesov, denarja, naravnih virov, in ne vere. Vse religije si želijo mir, drugi so tisti, ki želijo vojno," je pojasnil papež.

"Pogosto se govori o pomanjkanju varnosti, a prava beseda je vojna. Svet je že nekaj časa v vojnah - ena se je začela leta 1914, ena je bila med letoma 1939 in 1945, zdaj pa imamo to," je dejal, pri čemer je imel v mislih prvo in drugo svetovno vojno.

Papež je ob začetku svojega obiska Poljake pozval, naj sprejmejo begunce. "Potrebni sta pripravljenost za sprejem vseh tistih, ki bežijo zaradi vojn in lakote, in solidarnost s tistimi, ki jim niso zagotovljene temeljne pravice," je ob srečanju s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in poljsko premierko Beato Szydlo dejal papež.

Dodal je, da fenomen migracij zahteva "dodatno modrost in usmiljenje za premagovanje strahov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konservativna poljska vlada je namreč zavrnila sprejem beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki so muslimanske vere. Ob zadnjih napadih v Franciji in Nemčiji pa je premierka še enkrat ponovila poljsko stališče.

Ob političnih napetostih, ki so se pojavile zaradi novega zakona o ustavnem sodišču, pa je papež Frančišek spomnil na 1050-letnico krščanstva na Poljskem. To je po njegovih besedah "pomemben trenutek narodne enotnosti". "Sloga je kljub raznolikosti mnenj gotova pot za dosego skupnega dobrega za celotno poljsko ljudstvo," je poudaril.

Srečanja katoliške mladine se zaradi vrste terorističnih napadov, ki so v minulih tednih pretresli Evropo, udeležuje manj mladih, kot so pričakovali organizatorji. Včerajšnje maše ob odprtju svetovnega dneva mladih se je namreč po ocenah policije udeležilo 200.000 vernikov, organizatorji pa so jih pričakovali okoli pol milijona. Srečanja se udeležuje tudi približno 560 mladih katoličanov iz Slovenije.

Katoliško cerkev je še posebej pretresel torkov napad v cerkvi na severu Francije, kjer sta napadalca, pripadnika skrajne skupine Islamska država (IS), zajela pet talcev in pri tem ubila 84-letnega duhovnika. Vatikan je napad, do katerega je prišlo v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena, v torek označil za "barbarski umor", papež Frančišek pa se je Francozom pridružil v "žalosti in grozi".

Papežev obisk v luči zadnjih napadov v evropskih državah spremljajo poostreni varnostni ukrepi, začasno je znova vzpostavljen tudi mejni nadzor s sosedami v EU.

Jorge Mario Bergoglio se bo sicer z več sto tisoč mladimi, zbranimi na "katoliškem Woodstocku", ki je tokrat posvečen usmiljenju, od blizu srečal v četrtek, ko bo v velikem parku Blonia v središču Krakova potekala pozdravna slovesnost. V petek bo na istem prizorišču potekal še križev pot.

Sobota se bo začela z romanjem v t. i. Park usmiljenja, kjer bo zvečer in ponoči potekalo bdenje. Srečanje se bo zaključilo z nedeljsko mašo, kjer bo papež mlade prosil, naj svetu prenesejo sporočilo usmiljenja, in jih obvestil, kje in kdaj bo naslednji svetovni dan mladih.

V petek bo Frančišek obiskal nekdanje nacistično taborišče Auschwitz-Birkenau, že v četrtek pa ob 1050-letnici krščanstva na Poljskem blizu Marijinega svetišča v Czestochowi kakih 100 kilometrov severozahodno od Krakova daroval mašo.