sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek na Kubi izpostavil požrtvovalnost Cerkve v komunističnem režimu

Deli na:
Papež Frančišek na Kubi izpostavil požrtvovalnost Cerkve v komunističnem režimu

Foto: Reuters

Papež Frančišek je med mašo na odprtem v četrtem največjem kubanskem mestu Holginu izpostavil prizadevanja in žrtvovanje katoliške cerkve na komunističnem otoku, ki je potrebno za širjenje vere tudi v najbolj odročnih delih Kube. Holguin je druga postaja papeškega obiska Kube po Havani in pred Santiagom.

Mesto z 290.000 prebivalci ima na bližnjem hribu križ, pri katerem bo papež kasneje včeraj izrekel blagoslov. Prvi leseni križ so leta 1790 postavili frančiškani, vendar ga je uničil čas, nadomestnega po letu 1950 pa je uničila strela. Sedaj so postavili novega iz betona, visokega pet metrov.

Maše na trgu v Holguinu se je udeležilo več deset tisoč ljudi, tiskovna agencija AFP pa poroča, da so prišli tudi iz Guantanama, da papeža prosijo, naj vpliva na ZDA, da jim vrnejo ozemlje, na katerem stoji vojaško oporišče in od leta 2001 tudi taborišče za osumljene teroriste.

Katoliška cerkev ima na Kubi še vedno težke pogoje za delo, vendar pa je vsaj ne preganjajo več kot v prvih desetletjih po revoluciji. Le deset odstotkov prebivalstva prakticira vero in težko je najti duhovniške kandidate, zato je polovica duhovnikov tujcev.

Cerkev še vedno ne sme imeti šol, čeprav se je revolucionar Fidel Castro izšolal pri jezuitih, ki jih je po revoluciji pregnal iz države. Revni Kubanci nimajo denarja in cerkev se financira z donacijami iz tujine.

Papež bo obisk Kube nadaljeval v Santiagu, ki ga je pred tremi leti obiskal tudi papež Benedikt XVI. in kjer bo imel v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre mašo.

Iz Santiaga bo papež danes odletel proti ZDA, kjer ga bo pričakal predsednik Barack Obama z družino. Poleg maš in molitev bo papež opravil govor v kongresu in na sedežu ZN v New Yorku, 26. in 27. septembra pa bo na svetovnem srečanju družin v Philadelphii. To srečanje je glavni razlog za pot v ZDA, ki ji je papež po začetku procesa normalizacije odnosov med državama dodal tudi Kubo.