Revija Reporter
Svet

Papež Frančišek na križevem potu: Cerkev je napadena

STA

20. apr. 2019 1:00

Deli na:

Papež Frančišek

Reuters

Papež Frančišek je na včerajšnji veliki petek v rimskem Koloseju spremljal tradicionalni križev pot. Ob tem je vernikom in svetu sporočil, da se Cerkev "nenehno čuti napadeno od zunaj in znotraj", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Jezus, naš gospod, pomagaj nam videti skozi tvoj križ in vse križe sveta," je dejal papež na koncu poldrugo uro trajajočega obreda.

82-letni papež sicer letos ni osebno hodil od postaje do postaje, temveč je križev pot spremljal z odra, množico kakih 15.000 zbranih pa je nagovoril in blagoslovil ob koncu liturgije. Pred tem je popoldne v baziliki sv. Petra vodil obrede velikega petka, s katerimi se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu.

Letos je bil sicer križev pot, ki sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu, v znamenju izobčencev. V ospredju so bili brezdomci, mladi brez upanja, dela in perspektive ter priseljenci, nameščeni v getih. Besedila, ki so jih prebirali ob 14 postajah križevega pota, je napisala italijanska redovnica Eugenia Bonetti, ki rešuje ženske, prisiljene v prostitucijo.

Na veliki petek se kristjani spominjajo dneva, ko je Jezus po svetopisemskih zapisih trpel in umrl na križu, hkrati pa je to edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi nimajo maše oziroma imajo le bogoslužje. V Cerkvi na ta dan velja strogi post.

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Papež bo na veliko soboto v baziliki sv. Petra daroval še velikonočno vigilijo. V nedeljo pa bo na Trgu sv. Petra vodil velikonočno mašo, nato pa bo podelil še velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).