Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Panika na borzah

Deli na:

Potem ko je četrta največja ameriška investicijska banka Lehman Brothers napovedala stečaj, so se zaradi strahu pred zlomom finančnega sistema zamajali svetovni kapitalski trgi. Na Wall Streetu je indeks Dow Jones v elektronskem trgovanju izgubil več kot 250 točk, padce beležijo azijski trgi, v rdečem se je začelo trgovanje na evropskih borzah.

Potem ko je četrta največja ameriška investicijska banka Lehman Brothers napovedala stečaj, so se zaradi strahu pred zlomom finančnega sistema zamajali svetovni kapitalski trgi. Na Wall Streetu je indeks Dow Jones v elektronskem trgovanju izgubil več kot 250 točk, padce beležijo azijski trgi, v rdečem se je začelo trgovanje na evropskih borzah.

 Dogajanje na svetovnih kapitalskih trgih, ki so zaradi napovedi stečaja ameriške investicijske banke Lehman Brothers krepko v rdečem, kroji tudi razpoloženje vlagateljev na Ljubljanski borzi. Delniški indeks SBI 20 se je v prvih dveh urah trgovanja znižal za 3,72 odstotka, indeks blue chipov SBI TOP pa za 4,47 odstotka. 

Evropska centralna banka (ECB) pozorno spremlja dogajanje na trgu območja evra in je pripravljena na ukrepanje, če bo to potrebno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ECB je tako že v pripravljenosti zagotoviti dodatno likvidnost, a zaenkrat ni znano, koliko naj bi znašala finančna injekcija. Na ukrepe za stabilizacijo trga so pripravljeni tudi v Bank of England.

Zaradi napovedi stečaja Lehman Brothersa, sicer najmanjše investicijske banke na Wall Streetu (za Goldman Sachsom, Morgan Stanleyem in Merrill Lynchem, ki ga namerava prevzeti finančni koncern Bank of America), evropske in azijske borze beležijo črni ponedeljek.

Azijske borze so danes trgovanje začele krepko v rdečem, pri čemer velja izpostaviti, da so borze v Tokiu, Hongkongu, Šanghaju in Seulu zaradi praznika zaprte. Krepko se je zamajal tudi indijski kapitalski trg; vodilni indeks na borzi v Bombaju je izgubil kar 5,19 odstotka. Tajvanska borza je trgovanje zaključila s 4,09-odstotnim padcem, singapurska pa z 2,26-odstotnim padcem.

Na vodilni avstralski borzi v Sydneyju so se tečaji delnic v povprečju znižali za 1,8 odstotka, na Novi Zelandiji za 1,26 odstotka, borza v filipinski Manili pa je izgubila 4,2 odstotka.

Vsi vodilni indeksi na evropskih borzah so se kmalu po začetku današnjega trgovanja znižali za približno štiri odstotke, tečaji pa se še naprej znižujejo.

Na borzi v Frankfurtu je indeks DAX izgubil 3,55 odstotka, indeks CAC 40 se je na pariški borzi znižal za 4,28 odstotka, na borzi v Londonu pa je vodilni indeks FTSE 100 izgubil 3,61 odstotka. Na avstrijski borzi je indeks ATX izgubil 3,80 odstotka, na italijanski indeks MIBTel 3,19 odstotka, na švicarski borzi pa indeks SSMI 2,86 odstotka.

Lehman Brothers, ki je v hudih finančnih težavah, je pred stečajem in je danes zjutraj zahteval zaščito pred upniki. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo konec avgusta, je banka beležila 3,9 milijarde dolarjev izgube, medtem ko je v letu 2007 ustvarila rekorden dobiček v višini 4,2 milijarde dolarjev.

Lehman Brothers, katerega sedež so po terorističnih napadih septembra 2001 z Wall Streeta preselili na Times Square, je po navedbah AFP konec lanskega leta zaposloval 28.500 ljudi, v zadnjih treh mesecih pa je banka že odpustila 1500 zaposlenih.