Revija Reporter
Svet

Palestinci spet divjali in razbijali, Izraelci odgovorili z ognjem

STA

8. dec. 2017 17:17 Osveženo: 17:19 / 08. 12. 2017

Deli na:

Na ulicah Jeruzalema divjajo spopadi med palestinskimi protestniki in izraelsko policijo.

Reuters

Na območju Gaze so izraelski vojaki danes ubili dva Palestinca, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Gre za prvi smrtni žrtvi protestov, ki so se razplamteli po sredini odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela. Še dve osebi naj bi bili v kritičnem stanju, več deset je ranjenih.

Palestinsko ministrstvo je sprva sporočilo, da je bil v spopadih, ki so se razplamteli vzdolž meje območja Gaze z Izraelom, v Han Junisu na jugu Gaze ubit 30-letni Mahmud al Masri. Izraelska vojska je zatem potrdila, da je ob omenjeni meji ustrelila dva Palestinca, ki da sta bila "glavna pobudnika nasilnih izgredov". Kmalu zatem je palestinska stran sporočila še drugo smrt. Imena ubitega ni razkrila, je pa ta pod streli padel na severu Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trumpova poteza je sprožila jezo in tudi proteste ne le med Palestinci, ampak tudi širše v arabskem oziroma muslimanskem svetu. Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je za danes, ko se muslimani zbirajo na tradicionalnih petkovih molitvah, pozvalo k "dnevu besa".

O protestih, ki jih spremljajo tudi spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, danes poročajo tako iz Gaze kot tudi z Zahodnega brega in iz Jeruzalema. Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v njih ranjenih več kot 250 Palestincev, večinoma gre za poškodbe zaradi solzivca.

Po navedbah izraelske vojske so "nasilni izgredi" izbruhnili na okoli 30 lokacijah na Zahodnem bregu in območju Gaze. Na Zahodnem bregu naj bi v njih sodelovalo kakih 3000 Palestincev, na območju Gaze pa nekaj sto.

Varnostni svet ZN se bo sicer danes sestal na nujnem zasedanju, na katerem bo razpravljal o Trumpovi potezi, za prihodnje dni pa sta sklicani tudi zasedanji Arabske lige in Organizacije islamskega sodelovanja.

Iz urada turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so medtem danes sporočili, da bo Ankaro v ponedeljek obiskal ruski predsednik Vladimir Putin, tema pogovor voditeljev pa bosta Jeruzalem in Sirija. Tako Turčija kot Rusija sta odločitev Trumpa kritizirali - tako kot tudi bolj ali manj vse države z izjemo Izraela.