900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Palestinci bodo prosili za status opazovalke v ZN

Deli na:

Palestinci bodo Generalno skupščino ZN zaprosili za status nečlanice oz. države opazovalke v svetovni organizaciji, potem ko so bila njihova prizadevanja za članstvo neuspešna, je včeraj v Parizu napovedal palestinski predsednik Mahmud Abas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Abas po pogovorih s francoskim predsednikom Francoisom Hollandeom, se bo palestinska stran za to možnost odločila, če ne bodo uspela njena prizadevanja za pogajanja z Izraelom. Ob tem je spomnil, da ima status nečlanice ZN tudi Vatikan.

Abas je 23. septembra lani vložil prošnjo za sprejem palestinske države v ZN pri generalnem sekretarju ZN Banu Ki Moonu, ki jo je posredoval naprej v Varnostni svet, ki odloča o tem. Vendar pa v 15-članskem varnostnem svetu Palestinci niso dobili zadostne podpore za članstvo.

Palestinci so prošnjo vložili, ker pogajanja z Izraelom niso napredovala zaradi izraelskega nadaljevanja gradnje naselij na zasedenih palestinskih ozemljih. Izrael izraža pripravljenost za nadaljevanje pogajanj, vendar pa ne namerava zamrzniti gradenj in Palestinci se v tem primeru nočejo pogajati.

ZDA v Varnostnem svetu ZN zastopajo interese Izraela in nasprotujejo palestinskemu članstvu v ZN pred celovito rešitvijo bližnjevzhodnega spora.

Brez priporočila Varnostnega sveta Generalni skupščini ZN država ne more postati članica svetovne organizacije. Rezervni scenarij za Palestince je prošnja za status države opazovalke brez pravice glasovanja, o čemer odloča le Generalna skupščina, kjer ni pravice veta.