cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistanski talibani imajo že novega vodjo

Deli na:
Pakistanski talibani imajo že novega vodjo

Foto: Reuters

Potem ko je bil v petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala ubit vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud, so talibani danes izbrali njegovega naslednika. Po poročanju nemške tiskovne agencija dpa, ki se sklicuje na člane uporniške skupine, naj bi bil to Han Said Sajna. Mehsuda so medtem pozno v petek pokopali.

Sajna je bil tesni pomagač ustanovitelja in voditelja gibanja pakistanskih talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) Bajtulaha Mehsuda, ki ga je leta 2009 prav tako ubilo brezpilotno letalo.

Svet TTP je Sajno za novega vodjo izbral na srečanju na neznani lokaciji, navaja dpa.

Mehsuda in štiri druge upornike, ki so bili prav tako ubiti v petkovem napadu v plemenskem okrožju Severni Vaziristan, so v petek pokopali na različnih krajih po regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistan je po uboju Mehsuda iz strahu pred povračilnimi napadi razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in povečal stopnjo varovanja v okolici letališč in drugih pomembnih prizorišč.

Do petkovega napada je sicer prišlo dan pred napovedanim začetkom mirovnih pogajanj med pakistansko vlado in talibani, s katerimi naj bi končali desetletje dolg konflikt, ki je v Pakistanu terjal več kot 40.000 ljudi, še navaja dpa.

Kot je danes sporočil pakistanski minister za informiranje Pervez Rašid, pa Pakistan ne bo dovoli, da bi smrt Mehsuda ogrozila mirovne pogovore.

"Lahko rečemo, da je tokrat brezpilotno letalo zadelo mirovne pogovore, a ne bomo dovolili, da bi ti umrli," je po poročanju AFP dejal minister in izrazil prepričanje, da bo tudi druga stran enakega mnenja.