pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistan domnevnega terorističnega kolovodjo izpustil za 5000 dolarjev varščine

Deli na:
Pakistan domnevnega terorističnega kolovodjo izpustil za 5000 dolarjev varščine

Foto: Reuters

Pakistansko sodišče je včeraj odločilo, da bo proti plačilu 5000 ameriških dolarjev varščine na prostost izpustilo Zakija ur-Rehmana Lahvija, domnevnega kolovodjo terorističnih napadov v indijski finančni metropoli Mumbai (Bombaj), v katerem je pred šestimi leti umrlo 160 ljudi. Indija se je že odzvala na Lakhvijevo izpustitev in jo kritizirala.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, do odločitve sodišča prihaja po sredini napovedi pakistanskega premierja Navaza Šarifa, da bo v državi izkoreninil terorizem. Šarif je odločen boj proti terorizmu napovedal po napadu pakistanskih talibanov na vojaško šolo v Pešavarju, v katerem je umrlo 148 ljudi, od tega 135 otrok, in sedem napadalcev.

Včeraj na prostost izpuščeni Lakhvi je bil v času napada na čelu islamistične teroristične skupine Laškar-e-Tajba (LeT), ki so jo kasneje prepovedali.

V Mumbaiju je deset skrajnežev iz Pakistana novembra 2008 napadlo več ciljev. V napadih je umrlo 160 ljudi, v tridnevnih spopadih z vojsko pa tudi devet napadalcev. Desetega so usmrtili z obešenjem v Indiji novembra 2012. Indijska vlada je odgovornost za napad pripisala prav LeT. Pakistansko pravosodje je sprožilo postopek proti Lahviju in še šestim domnevnim skrajnežev, ki še poteka.

Indija se je že odzvala na Lahvijevo izpustitev in jo kritizirala. Indijski notranji minister Rajnath Singh je dejal, da gre za "obžalovanja vredno odločitev". Dodal je, da Pakistan ni storil dovolj, Indija pa ima dovolj dokazov.

Pakistanski tožilec Čaudri Azhar je dejal, da še razmišlja o morebitni pritožbi na Lahvijevo izpustitev na prostost.

Odločitev sodišča, da proti plačilu varščine na svobodo izpusti Lakhvija, je v Islamabadu potrdil tudi njegov odvetnik Rizvan Abasi. Dodal je, da bodo varščino kmalu plačali, tako da bi lahko njegov klient v ponedeljek ali torek zapustil zapor. Organizacija Džamat-ud-Dawah, ki je nasledil LeT, je v odzivu sporočila, da gre za zmago resnice.