Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pahor se je v New Yorku sestal z Erdoganom

Deli na:
Pahor se je v New Yorku sestal z Erdoganom

Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. - Foto: Twitter/Borut Pahor

Predsednik Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 76. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, se je v torek srečal s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom ter opravil še več dvostranskih srečanj. Zvečer se je skupaj z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem udeležil tudi svečanega sprejema ob 30-letnici slovenske samostojnosti.

Pahor in njegov turški kolega sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri. Državi sta od leta 2011 strateški partnerici, sodelovanje pa je zlasti dobro na področju gospodarstva. Pahor je ob tem dejal, da pričakuje, da se bo kmalu odvilo tudi zasedanje skupne gospodarske komisije. Dodal je, da je vesel povečanega obsega sodelovanja Turčije s Slovenijo.

Erdogan je izpostavil pomen sodelovanja v okviru zveze Nato, hkrati pa dejal, da si želi, da bi Slovenija ponovno preučila svojo odločitev in umaknila Turčijo s seznama držav, ki niso varne.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih razmerah v Afganistanu ter soočanju z migracijami. Turčija trenutno oskrbuje skoraj 350.000 beguncev iz Afganistana. Erdogan je dejal, da jih želijo iz šotorskih naselij premestiti v grajena, kar pa postaja zelo težko, saj da EU ne zagotavlja dodatnih sredstev za nastanitev.

Predsednika sta se ob tem spomnila številnih srečanj, ki segajo v čas, ko sta bila oba predsednika vlade in ko je bil med državama sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu. Od takrat sta v rednih srečanjih vzpostavila visoko stopnjo medsebojnega zaupanja. Pahor je ob tem dejal, da si je treba prizadevati za dialog, četudi nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja.

V torek se je Pahor sestal tudi s predsednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Quesado, s katerim sta izmenjala mnenja o aktualnih razmerah v svetu. Quesada je predstavil svojo oceno razmer v Latinski Ameriki s poudarkom na položaju v Nikaragvi in Venezueli. Pahorju je čestital za slovensko predsedovanje Svetu EU in ob tem dejal, da se mu v teh časih zdi posebej pomembno glavno sporočilo predsedovanja - "together" (skupaj).

Kostarika po besedah njenega predsednika namenja velike napore za blaženje posledic podnebnih sprememb, a ugotavljajo, da spopadanje s covidom-19 predstavlja velik izziv za prehod v zeleno gospodarstvo. Strinjala sta se, da lahko vplivamo na spremembe le, če ukrepamo zdaj.

Državi sta članici zelene skupine, ki si v okviru ZN prizadeva za hitrejše spremembe na tem področju. Quesada je Pahorja povabil na uradni obisk v Kostariko, ta pa mu je povabilo vrnil.


Zatem se je Pahor sestal s predsednikom Sierre Leone Juliusom Maado Biom, v nadaljevanju pa tudi s predsednikom Zelenortskih otokov Jorgejem Carlosom Fonseco, predsednikom Vietnama Nguyenom Xuanom Phucom in z zunanjim ministrom Rusije Sergejem Lavrovom ter nekaterimi drugimi.

Zunanji minister Logar pa se je na dvostranskih srečanjih sestal z zunanjimi ministri Srbije, Švice, Nikaragve in Indonezije, so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve.

S srbskim zunanjim ministrom Nikolo Selakovićem sta med drugim spregovorila o aktivnem gospodarskem sodelovanju med državama, nasledstvenih vprašanjih in nadaljnjih korakih v pridružitvenem procesu Srbije v EU.

V ospredju pogovora med Logarjem in švicarskim ministrom za zunanje zadeve Ignaziem Cassisom pa so bili odlični dvostranski odnosi med državama, ki se odražajo na gospodarskem, znanstvenem in multilateralnem področju. Govorila sta tudi o odnosih med EU in Švico.

Ob koncu dneva sta se Pahor in Logar skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch udeležila sprejema ob 30-letnici slovenske samostojnosti, ki ga je za predstavnike slovenske skupnosti priredil veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh.

Predsednik republike se je predstavnikom slovenske skupnosti, med katerimi je bil tudi župnik slovenske cerkve, frančiškanski pater Martin Krizolog, zahvalil za vse, kar so storili, da ZDA priznajo Slovenijo, in je med drugim obujal spomine na svoj obisk ZDA 1991.

Pahor danes nadaljuje s svojim programom v New Yorku, pred Generalno skupščino ZN pa bo nastopil v petek.